Het stadslandgoed De Kemphaan en het omliggende natuurgebied groeien uit tot het stadsbos van Almere. Met het Boshart is Almere straks een belangrijke toeristische trekpleister in een natuurlijke omgeving rijker. De gemeente Almere, de provincie Flevoland, Staatsbosbeheer, Stichting Stad & Natuur en Stichting AAP gaven gisteren het startsein voor de ontwikkelingen. De gezamenlijke investering in het gebied bedraagt â 5,1 miljoen in de periode tot en met 2015.
Het Boshart Almeerderhout is centraal gelegen in de Boswachterij Almeerderhout, dat zich uitstrekt tussen de gebieden Almere Stad, Almere Haven, Almere Hout, Overgooi en het toekomstige Oosterwold. Het Boshart bestaat uit drie deelgebieden die aan elkaar zijn gekoppeld via een gezamenlijke entree en die elk een eigen identiteit krijgen:
– stadslandgoed De Kemphaan;
– het recreatieve Tussenbos;
– het heuvelachtige Braambergen (geen onderdeel van de huidige ontwikkelingen, invulling na 2016).
Recreëren op het stadslandgoed
De Kemphaan krijgt de komende jaren de faciliteiten om meer en grotere evenementen te organiseren en om een toenemend aantal bezoekers te ontvangen. Er wordt extra parkeercapaciteit toegevoegd en er wordt een verbeterde tweede uitgang voor het landgoed gerealiseerd. Ook de fietsroute aan het Kemphaanpad wordt verbeterd en afgescheiden van het overige verkeer.
Kinderspeelplek
Een echte blikvanger op het terrein is straks de nieuwe, moderne opvanglocatie van de Stichting AAP. De centrale tuin van De Kemphaan wordt een plek waar kinderen volop kunnen spelen en waar bezoekers kunnen genieten van de omgeving. Verder worden de grasvelden bij het hoofdgebouw en bij het gebouw van Stichting Stad & Natuur geschikt gemaakt voor grotere en kleinere activiteiten.
Spelen en wandelen
Het Tussenbos rondom het stadslandgoed wordt een openbaar speel-, klim- en wandelbos. De bestaande speelplekken en -objecten in de sfeer van de Zuiderzee worden later dit jaar aangevuld met nieuwe speellocaties en klimtoestellen. Piet Winterman, directeur bij Staatsbosbeheer: Als beheerder van het Almeerderhout bieden wij bewoners dicht bij de stad graag de mogelijkheid om te genieten van de natuur. Dat kan hier volop. En daar hoort spelen in de natuur ook bij. Er komt een nieuw buitencentrum op een prachtige plek dicht bij het speelbos. Dat wordt de uitvalsplek om het Boshart te gaan ontdekken.Vlakbij het toekomstige buitencentrum, dicht tegen woongebied Overgooi aan, wordt een ruiter- en wandelpad gerealiseerd. Dit maakt de komst van een manege mogelijk. In het gebied wordt ook de belangrijke archeologische vindplaats gemarkeerd. Deze vindplaats wordt via een wandelroute verbonden met het Boshart.
Impuls voor economie en toerisme
De ontwikkelingen in het Boshart Almeerderhout worden voor bijna de helft gefinancierd uit de tweede tranche van het Investeringsfonds Flevoland- Almere (IFA). Gedeputeerde Jaap Lodders: Dankzij de samenwerking van vijf partijen kunnen we het gebied Boshart Almeerderhout versterken tot een bovenregionaal attractiepunt. Met deze impuls verwachten wij dat het Boshart private partijen aantrekt om te investeren in leisurevoorzieningen in het gebied. Voor Almere betekent dit weer een mooie stap in de uitbreiding van haar voorzieningenniveau. Dat is precies waar het Investeringsprogramma Flevoland-Almere voor is bedoeld!
De verwachting is dat de ontwikkelingen in het Boshart vervolginvesteringen stimuleren van vijf tot acht miljoen euro, door ondernemers en organisaties die zich vestigen in het gebied. Het aantal bezoekers neemt naar verwachting toe met 20%. Dat percentage kan nog verder oplopen wanneer het gebied nieuwe vestigingen en evenementen weet aan te trekken.
Werkgelegenheid
Tijdens de realisatieperiode levert het Boshart naar verwachting een tijdelijke extra werkgelegenheid op van 100 tot 130 arbeidsplaatsen (12 uur of meer). Het structurele effect op de werkgelegenheid is geraamd op 21 fulltime banen (fte).
Het Boshart geeft daarnaast de hele regio een positieve impuls. Toeristen en dagjesmensen die naar het gebied komen, zullen vaak ook de omgeving bezoeken om te winkelen of om iets te gaan eten. Dit leidt tot extra bestedingen in de regio en tot een extra werkgelegenheidseffect, zowel in de toeristische sector als in de toeleverende sectoren.
Bron:
Provincie Flevoland