Rotterdam is twee groene gevels rijker

Op woensdag 2 juni 2010 is het centrum van Rotterdam een unieke plek rijker. Voorbijgangers kunnen zich dan niet meer aan het zicht van de bijzondere twee groene gevels aan het Stokviswater, Sint Jacobsplaats onttrekken. Wethouder Alexandra van Huffelen verantwoordelijk voor duurzaamheid, binnenstad, buitenruimte en groen onthult samen met stichting bewonersplatform “Pro Groen” en ondernemers van de “Venetië Passage” om 17.30 uur de groene gevels.

Met het vergroenen van twee gevels aan het Stokviswater, met een voor Nederland unieke constructie, wordt op een bijzondere manier invulling gegeven aan het aantrekkelijker maken van de buitenruimte. Het initiatief van de stichting bewonersplatform “Pro Groen” in samenwerking met gemeente Rotterdam maakt de Sint Jacobsplaats groener. De ondernemers van de “Venetië Passage” dragen ook hun steentje bij door het terras langs de waterkant te vergroenen met planten en struiken.

Meerwaarde voor klimaat en omgeving
De planten groeien vrij van de gevel en hebben een positief effect op de luchtkwaliteit, het verkoelen van de gevel, het absorberen van geluid en bieden een schuilplaats voor vogels. Het zuiverend en koelend effect van de twee gevels staat gelijk aan tien volwassen bomen.

Building Green International te Amerongen en BSI Bomenservice BV te Baarn hebben samen met het Rotterdamse architectenbureau Pasel-Künzel het ontwerp gemaakt en zijn ook verantwoordelijk voor de uitvoering. De constructie langs de gevels is begroeid met drie soorten klimop, wingerd, bosrank, jasmijn en vuurdoorn.

Bron:
CityPortal Rotterdam