Provincie Gelderland investeert in groene speelplekken

In Beneden-Leeuwen, Lichtenvoorde en Tiel legt de provincie Gelderland nieuwe speelplekken aan waar kinderen op een natuurlijke manier kunnen spelen en leren over de natuur: Cool Nature. De natuurlijke speelplekken dragen ook bij aan een meer klimaatbestendige inrichting. De provincie maakt de projecten mogelijk met een subsidie van € 223.250.

De gemeente West Maas en Waal (Benende-Leeuwen) legt een nieuwe wijk aan waar in de toekomst zo’n 600 woningen moeten komen. Bij de ontwikkeling daarvan wordt rekening gehouden met de klimaatverandering. Zo worden er waterbergingsplekken aangelegd  waar overtollig regenwater opgevangen wordt. Aan de rand van een van de waterbergingslocaties komt het Cool Nature project.

Groene long leefbaar maken
De gemeente Oost-Gelre (Lichtenvoorde) werkt aan het project Hofbeek. Dit project is  erop gericht om de groene long van Lichtenvoorde leefbaar te maken voor toeristen, eigen inwoners, schoolgaande kinderen en jeugd. Door de komst van toeristen via de nieuw aan te leggen fietspaden, ook mede gefinancieerd door de provincie, moet de lokale economie versterkt worden. In dit project komt ook een speciale plaats voor natuurlijk spelen.

Vuilstortplaats omgedoopt tot park
In Tiel wordt op de voormalige gemeentelijke vuilstortplaats het park Vijverberg aangelegd waarin ook een groene speelplek wordt aangelegd. Het nieuwe park maakt onderdeel uit van een groter project in Tiel-Oost.
  
Groene speelplekken belangrijk
Annelies van der Kolk, gedeputeerde Klimaat en Milieu van de provincie Gelderland: “Uit onderzoek blijkt steeds weer hoe belangrijk het voor kinderen is om lekker te kunnen spelen in de natuur. Zo ontwikkelen ze meer fysieke weerstand en al spelend krijgen ze ook meer zicht op wat de natuur hen te bieden heeft. Het klimaat verandert, we moeten leren om ons hieraan aan te passen. Daarom moeten we bij het inrichten van steden goed opletten hoe we dat doen. Zijn er voldoende plaatsen om verkoeling te vinden, is er voldoende plaats om regen op te vangen? Cool Nature is een unieke combinatie om deze twee doelen te bereiken. Uniek is ook de manier waarop de kinderen worden betrokken bij het ontwerp van iedere Cool Nature plek. Langzaam ontstaat in Gelderland een lint van deze natuurlijk speelplekken. Ik hoop dat iedere gemeente zich hierdoor laat inspireren”.

Meer informatie over Cool Nature is hier te vinden »

Bron:
Provincie Gelderland
Cool Nature (afbeelding)