Prinses Irene wil recht op natuur voor kinderen verankeren in de rechten van het kind

Kinderen moeten het recht krijgen om in de natuur te spelen. HKH prinses Irene van Lippe-Biesterfeld wil dit recht op het hoogste niveau laten verankeren. Haar doel is opname van het recht op natuur in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties.

Dat heeft de prinses donderdag gezegd tijdens een expertmeeting in Leiden. Namens haar organisatie het NatuurCollege zei prinses Irene dat 70% van de kinderen in Nederland niet één keer per jaar in de vrije natuur komt. “Het kind heeft alle recht om natuur te beleven. Om in aanraking te kunnen zijn met die natuur. Buiten te spelen, een mentaal en fysiek evenwicht te krijgen voor het leven, en te weten dat zij deel zijn van die natuur”, aldus de prinses.
 
Jongeren in contact brengen met natuur
Prinses Irene sprak donderdag via een videoboodschap op de bijeenkomst van deskundigen over de rechten van kinderen. De prinses zit op dit moment in Zuid-Afrika waar zij een project begeleidt om jongeren uit achterstandsgebieden weer in contact te brengen met natuur.

Kinderrechtenverdrag
Tijdens deze bijeenkomst georganiseerd door IUCN NL en Stand Up For Your Rights bereikten nationale en internationale deskundigen overeenstemming over een ontwerptekst om kinderen het recht op natuur te geven. De tekst dient als basis om dit recht in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties te krijgen.

Opgroeien zonder natuur
Nooit eerder in de geschiedenis groeiden zo veel kinderen zo ver weg van de natuur op. Problemen zoals concentratiestoornissen, depressies en overgewicht hebben direct verband met een tekort aan natuur. Onderzoek van onder andere de Gezondheidsraad en Wageningen Universiteit tonen dat aan.

Veel positiever
Natuur zet kinderen aan tot meer bewegen, stimuleert de motorische ontwikkeling en verbetert hun concentratievermogen en sociale ontwikkeling. Kinderen die op jonge leeftijd ervaringen in de natuur opdoen, staan veel positiever tegen natuur en natuurbescherming.

Opname van het recht op natuurbeleving en een schoon milieu in het Kinderrechtenverdrag betekent dat natuur zich op hetzelfde niveau zal bevinden als andere kinderrechten, zoals het recht op onderwijs en het recht op spelen. Op initiatief van natuurorganisaties IUCN NL, het NatuurCollege en de vereniging voor natuur- en milieueducatie IVN riepen 30 groene en maatschappelijke organisaties het kabinet vorig jaar op zich hiervoor sterk te maken.

 

Bron:
IUCN Nederland

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.