Prinses Irene reikt Groene Stad Verhalenwedstrijd uit

Als aanloop naar Wereldbiodiversiteitsdag op 22 mei aanstaande zal Prinses Irene vrijdag aanstaande, 20 mei, in NCB Naturalis te Leiden, de winnaars bekend maken van de Verhalenwedstrijd “De Groene Stad-Bomen smaken naar meer”. De prinses reikt de prijzen uit samen met Boomfeestdagambassadeur en juryvoorzitter, Helga van Leur.

Prinses Irene is Beschermvrouwe van Biodiversiteit en zij tevens het winnende verhaal voorlezen te midden van ruim 100 kinderen. De 3 genomineerden zijn de basisscholen Woutertje Pieterse uit Leiden, St. Willibrordus uit Middelbeers (Brabant) en St. Jan de Doper uit Merselo (Limburg).

Waarde van groen
De wedstrijd is een samenwerking van Plant Publicity Holland, de Coalitie voor Biodiversiteit, Productschap Tuinbouw en Stichting Nationale Boomfeestdag en Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties (SNNC) en is bedacht om kinderen op een andere manier te laten nadenken over het belang van een groene stad voor mens, dier, plant en boom, ofwel biodiversiteit én om hen te laten beleven dat het groene vak ‘cool’ is. Uit ruim 60 verhalen heeft de jury, o.l.v. Helga van Leur, 3 basisscholen genomineerd. Vele eigenzinnige, vrolijke, diepgaande, fantasievolle verhalen zijn er geschreven door kinderen van de groepen 6, 7 of 8, met als resultaat de 3 genomineerden: De winnende school ontvangt een Biodiversiteitsboom, een Lindeboom, voor op het schoolplein. Op de site www.kids4trees.nl/degroenestad  zijn de verhalen vanaf vrijdag te lezen.

Jaar van de Biodiversiteit
2010 was het VN Jaar van de Biodiversiteit. In dit jaar is Coalitie Biodiversiteit opgericht met als voorzitter Onno Hoes. Omdat 2011 het VN Jaar van de Bossen is én Onno Hoes tevens voorzitter is van Stichting Nationale Boomfeestdag, is het idee ontstaan om nadrukkelijk aandacht te vragen voor de waarde en het belang van bomen in ons stedelijk gebied. Zo is het thema van de Nationale Boomfeestdag 2011; “Bomen smaken naar meer” tot stand gekomen, een verwijzing naar de vruchten van bomen, die niet alleen lekker zijn, maar ook bijdragen aan biodiversiteit.

Wereldbiodiversiteitsdag
Op 22 mei aanstaande is het Wereldbiodiversiteitsdag en worden er allerlei extra activiteiten georganiseerd in Naturalis. Zie www.naturalis.nl voor meer informatie.