Partij voor de Dieren wil groene 'make-over' van het schoolplein

De Partij voor de Dieren wil een groene metamorfose van de schoolpleinen en speeltuinen in Nederland. Veel plekken die bedoeld zijn als speelplaats zijn nu saai en troosteloos ingericht. Dat is niet alleen maar jammer voor de kinderen; het heeft ook grote gevolgen voor hun gezondheid.

Kinderen met weinig natuurlijke speelgelegenheden blijken veel vaker last te hebben van depressie, overgewicht en andere ziektes dan kinderen die volop kunnen ravotten in het groen. Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, zal minister Schippers (VWS) maandag, tijdens het debat over het gezondheidsbeleid van dit kabinet, oproepen tot een groene ‘make-over’ van de belangrijkste speelplaatsen voor kinderen: het schoolplein en de speeltuin in de buurt.

Positieve invloed op ontwikkeling van kinderen
Kinderen blijken veel vaker en langer buiten te spelen als er groene en natuurlijke speelplaatsen in de buurt zijn. Behalve dat voldoende groen in de leefomgeving de kans op overgewicht vermindert, leveren groene schoolpleinen en speeltuinen een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Zo biedt een natuurlijke speelplaats veel meer ruimte voor vrij spel en creativiteit, wat positieve effecten heeft op het zelfvertrouwen en op de ontwikkeling van vaardigheden als abstract denkvermogen. Verschillende scholen en speeltuinverenigingen hebben laten zien dat het creëren van natuurlijke speelplaatsen niet moeilijk hoeft te zijn: op diverse schoolpleinen en speeltuinen in Nederland prikkelen bomen, struiken en slootjes inmiddels de kinderfantasie. De Partij voor de Dieren gunt alle kinderen een gezonde en uitdagende speelomgeving en vraagt minister Schippers in actie te komen om de groene metamorfose van schoolplein en speeltuin te stimuleren.

Lees hier het volledige bericht »

Ieder kind heeft recht op natuur
Irene van Lippe-Biesterfeld en mensenrechtenjurist Annelies Henstra maken zich sterk voor de opname van het kinderrecht tot natuur in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties. “Het recht op natuur is het recht op leven.” In het april magazine van De Groene Stad leest u een interview met Van Lippe-Biesterfeld en Henstra over het belang van natuur voor de ontwikkeling van kinderen. Wilt u dit magazine ontvangen? Stuur dan een mail naar de redactie »