Parknatuur.nl wint de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2009

De Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2009 is dit jaar gewonnen door Parknatuur.nl.  Dit is onlangs bekendgemaakt op de Kennisdag ‘Samen voor Natuur’. De jury koos het project uit 150 inzendingen.

Parknatuur.nl uit Utrecht is een huis-aan-huis nieuwsbrief waarmee bezoekers en omwonenden van stadsparken hun belevenissen in het park en kennis over de natuur delen. De eerste editie van Parknatuur.nl verschijnt sinds begin 2009 in het Utrechtse Park Transwijk.

Alledaagse natuur
De nieuwsbrief gaat over alledaagse natuur in de directe leefomgeving van burgers, spreekt gewone-mensen-taal en ziet er kleurrijk en stads uit. Zo sluit Parknatuur.nl aan bij de interessewereld van ‘gewone’ mensen en maken we daadwerkelijk contact.

Groen heeft grote waarde
De jury is zeer enthousiast over en gecharmeerd van dit initiatief. De rol van het park wordt helder en creatief omschreven en zichtbaar gemaakt. Het is een goede manier om toekomstige generaties te betrekken bij natuur en cultuurhistorie. Groen heeft een grote waarde voor het stedelijk gebied, de burgers, hun welzijn en welbevinden. Het project past daarmee zeer goed binnen het thema ‘Contact’. Eindoordeel van de jury: een inspirerend project en een goed en kopieerbaar voorbeeld voor andere parken in Nederland.

Tweede prijs
Op de tweede plaats koos de jury voor het project Natuurgolfbaan Gaasterland (FR) van de gelijknamige stichting en de derde plaats was weggelegd voor Behoud en verbetering woon- en leefomgeving Zeijen (DR).

De Publieksprijs van 1.000 euro werd dit jaar uitgereikt aan Natuurlijk Contact met Curringherveld (GR).

Voor het eerst werd er een aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een project dat veel belooft voor de toekomst. De cheque van 500 euro ging dit jaar naar De Nieuwe Wildernis in Drenthe.

Bestuurslid van Nationaal Groenfonds, Prof. drs. Jaap van Duijn reikte de prijzen uit tijdens de plenaire bijeenkomst op de Kennisdag Samen voor Natuur in Velp.

Bron:
Nationaal Groenfonds