Oranje Fonds nomineert Stichting Postzegelparken voor Appeltje van Oranje 2012

Het Oranje Fonds nomineert Stichting Postzegelparken  uit Amsterdam voor een Appeltje van Oranje. Vandaag maakt het Fonds de tien genomineerden voor 2012 bekend.  In mei 2012 bekroont het met deze prijs unieke, succesvolle sociale projecten. Het thema voor de komende uitreiking is  Groen Groeit.

Alle genomineerden  pakken met groene activiteiten een maatschappelijk probleem aan. Ieder jaar in mei ontvangen de winnaars op Paleis  Noordeinde de prijs uit handen van Prinses Máxima.  Stichting Postzegelparken realiseerde één van hun eerste postzegelparken in de Indische Buurt in Amsterdam. In deze achterstandswijk ondervonden de bewoners veel overlast van alcoholisten en druggebruikers. Buurtbewoners organiseerden daarom al allerlei activiteiten om buren bij elkaar te brengen. Stichting Postzegelparken realiseerde samen met deze  actieve buurtbewoners een parkje met groen, vakjes met groenteplantjes, een schaakspel, knikkerpotjes en tafeltjes en stoeltjes. De bewoners organiseren hier in de lente en in de  zomer elke vrijdagmiddag activiteiten voor andere buurtbewoners.

Groene activiteiten zijn een krachtig middel
Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, is enthousiast over de genomineerden. “Uit alle inzendingen bleek dat groene activiteiten een krachtig middel zijn om mensen op buurtniveau met elkaar te verbinden. Stichting Postzegelparken doet dat op een bijzondere en succesvolle manier. Met deze nominatie spreken wij waardering uit voor hun werk en inzet. Daarnaast hopen wij zo anderen te inspireren om soortgelijke initiatieven op te zetten. De uitreiking in 2012 is extra bijzonder, omdat het dit jaar  voor de tiende keer plaatsvindt.”    

Groepen mensen verbinden
De Appeltjes van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door Koningin Beatrix, en een geldbedrag van €15.000,-. In mei 2012 reikt Prinses Máxima de prijs uit op Paleis Noordeinde. De genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2012 zijn afkomstig uit het gehele koninkrijk. In vijf regionale voorrondes kwamen zij als beste naar voren.

Grootste nationale fonds
Het Oranje Fonds is het grootste nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het € 32 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland en in het Caribische deel van het Koninkrijk. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en De Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.”

Meer informatie
• Oranje Fonds en de Appeltjes van Oranje »
• Postzegelparken »