Openbare ruimte in Breda wordt fors vergroend

Voor een bedrag van € 6,9 miljoen wordt de openbare ruimte in de Bredase wijken Hoge Vucht, Linie en Doornbos opgeknapt. De groenvoorzieningen worden op elkaar aangesloten, evenals de waterpartijen. Ook worden de buurtbewoners betrokken bij het beheer van de buitenruimte.

“Elke wijk en elke buurt heeft wel zijn eigen lievelingsplekje. Als gemeente Breda het materiaal levert om dat te onderhouden, dan kunnen de bewoners ermee aan de slag. Dat is niet alleen goedkoper voor de gemeente, maar ook goed voor de sociale samenhang in de buurt”, zegt wethouder Janus Oomen.

Samen met wethouder Henk Snier presenteerde hij onlangs het Masterplan Openbare Ruimte voor de Hoge Vucht, Doornbos en Linie 2020.

In de nota staat dat er in de nabije toekomst ‘een grote verscheidenheid komt aan buurtparkjes, trapveldjes, wijkparken, fraaie plantsoenen, pleinen, mooie singels en vaarten, volkstuinen en parkways (brede lanen met veel bomen)’.

Intensief gebruik van openbare ruimte
Snier en Oomen vinden dat er al veel groen in de wijk is. “Maar de samenstelling van de wijk is anders dan twintig jaar geleden en de openbare ruimte wordt intensiever gebruikt”, zegt Oomen. “Vroeger liepen de bewoners er doorheen, maar tegenwoordig willen ze er liever verblijven. Dat vergt een andere inrichting.”

Bron:
BN De Stem, 21 oktober 2009/ Crow Levende Stad