Openbare fruitboomgaard keert het tij in versteende Rotterdamse wijk

Op 8 december 2010 is de feestelijke opening van de eerste openbare fruitboomgaard in Rotterdam en wel op het Boudewijnplein. Wethouder Alexandra van Huffelen opent de fruitboomgaard.

De fruitboomgaard is een onderdeel van Ecowijken Oleander. Het doel is om de wijk veel groener en kindvriendelijker te maken, samen met bewoners, diensten en marktpartijen. De fruitboomgaard is een voorlopig hoogtepunt in een traject dat drie jaar geleden is gestart door Creatief Beheer in samenwerking met woningbouwcorporatie Vestia en de Deelgemeente Feijenoord. Ondertussen is ook het Pact op Zuid partner geworden.

Enorme toename van openbaar groen
In 2010 was 2% van de Oleanderbuurt openbaar groen. Komend voorjaar zal dit al met een factor 10 zijn gegroeid. Zoals bij alle projecten van Creatief Beheer worden de buurtbewoners intensief betrokken bij de aanleg en het onderhoud wat de communicatie over en weer bevorderd en de wijk veel gezelliger maakt.

Kindvriendelijke wijken
Creatief Beheer zorgt voor groene kindvriendelijke wijken waar mensen zich prettig voelen. Met partners in de stad ontwikkelt Creatief Beheer strategieën voor stadsnatuur, parken en tuinen met bewoners en kinderen. Creatief Beheer is het expert bureau voor beheer en ontwikkeling van Rotterdamse wijken. Creatief Beheer is actief in Spangen, Bospolder, de wijk Feijenoord, de Oleanderbuurt en in de Afrikaanderwijk.

Ecowijken maak je samen
Ecowijken staat voor de praktijk om ecologische en sociale verbindingen aan te leggen zodat groene kindvriendelijke wijken ontstaan. Een Ecowijk ontwikkelt ‘het park’ als vaste uitgangslocatie waaruit satellietlocaties worden aangelegd die door tuinclubs en bewoners worden onderhouden. Elk park wordt ontwikkeld door een parkbouwmeester. Parkmanagers zorgen voor continuïteit en de verschillende medewerkers zijn dagelijkse aanspreekpartners voor de wijk.