Nominaties Groene Speld van gemeente Amsterdam bekend

Op dinsdag 11 december reikt Dirk de Jager namens de gemeente Amsterdam de Groene Speld uit aan een persoon of instantie die op uitmuntende wijze bijdraagt aan duurzaam bouwen in Amsterdam.
Daarnaast reikt wethouder Van Poelgeest de Zuiderkerkprijs uit voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Wethouder Carolien Gehrels reikt de Geurt Brinkgreve Bokaal uit voor het beste renovatie- of herontwikkelingsproject.
Nominaties Groene Speld
– Co-Green voor het project Stadstuin Overtoom op initiatief van Eigen Haard, ERA-Contour, Oranje en KOW architecten
– Christiaan Brester voor zijn persoonlijke inzet voor duurzaamheid, waaronder SunRoots en ‘Herman de zonnestroomverdeler’
– Het Klaverblad voor het team bestaande uit Stichting Bijzonderwijs Amsterdam, Jansen de Jong Bouw en Projectontwikkeling, BBHD Architecten, Van Panhuis installatietechniek, Bureau Landstra en stadsdeel Zuidoost
– Paul de Ruiter voor zijn oeuvre als pionier duurzaam bouwen.
Jury
Jury van de Groene Speld bestaat uit: Pieter Hameetman (voorzitter), Marjan Minnesma en Pauline Westendorp.
Klimaatneutraal
Voor de gemeente Amsterdam is duurzaamheid een leidend principe bij de planvorming, zowel in de bestaande bouw als in de nieuwbouw. Zo heeft de gemeenteraad unaniem de ambitie vastgesteld om vanaf 2015 alle nieuwbouw klimaatneutraal te maken.
Ontwikkeling stimuleren
In steeds meer projecten staat duurzaamheid hoog op de agenda en in toenemende mate pakken opdrachtgevers, adviseurs, onderzoekers en architecten de uitdaging op. Om deze ontwikkeling te stimuleren wordt dit jaar voor de derde keer uitgereikt: De Groene Speld. Deze prijs is bestemd voor een persoon of instantie die aantoonbaar uitmuntend bezig is met duurzaamheid in de bestaande bouw en/of nieuwbouw in Amsterdam. Het kan hierbij gaan om een bouwproject, maar ook om een onderzoek of een bijzonder initiatief.
Bron:
Gemeente Amsterdam