Nijmegen stelt €100.000 beschikbaar voor groendaken woningcorporaties en bedrijven

De gemeente Nijmegen gaat nu ook aan woningcorporaties en bedrijven advies geven en subsidie verlenen bij het aanleggen van groendaken. In 2011 wordt voor de subsidieregeling €100.000 beschikbaar gesteld. Deze maatregel past in het streven van de gemeente om de effecten van klimaatverandering tegen te gaan.

De subsidie bedraagt 50% van de kosten die worden gemaakt om een groendak aan te leggen. Groendaken helpen bij het vasthouden van regenwater, zorgen voor verkoeling en isolatie van gebouwen. Ook hebben zij in tegenstelling tot conventionele daken een verkoelend effect op de omgeving, zorgen voor CO²-opvang en vangen fijnstof af.

Eerder groendaken aanleggen
De kosten blijken vaak een drempel om een groendak aan te leggen. Onderzoek heeft aangetoond dat eigenaren met een bijdrage in de kosten eerder groendaken aanleggen. Daarom stelt de gemeente Nijmegen de bestaande subsidieregeling voor particulieren nu ook open voor woningcorporaties en bedrijven. De subsidie bedraagt 50% van de kosten tot een maximum van €25 per vierkante meter aangelegd groendak. De subsidieregeling voor groendaken voor bedrijven treedt begin januari 2011 in werking.

Technische aanpassingen
De aanleg van een groendak op een bestaand dak vergt soms ook technisch de nodige aanpassingen vanwege het extra gewicht. De gemeente raadt daarom aan altijd een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de draagkracht van het bestaande dak. Daar staat tegenover dat een groendak twee tot drie keer zo lang mee gaat en vanwege de hogere isolatiewaarde ook flinke besparingen kan opleveren op kosten voor koelsystemen. Ook zal het de waarde van de panden vermeerderen.

Subsidieregeling
De subsidieregeling wordt in opdracht van de gemeente verzorgd door het Waterservicepunt.
Meer informatie over de regeling en de exacte voorwaarden is te vinden op waterbewust.nl en op nijmegen.nl/digitalebalie.

Bron:
Gemeente Nijmegen