Nieuwe stadsrand met beek trekpleister voor Enschede

Aan de rand van de Enschedese wijk Helmerhoek is een 8,5 hectare groot landschapsgebied aangelegd met een beek: de Stadsrand Helmerhoek. De stadsrand is in goede samenwerking aangelegd door Dienst Landelijk Gebied (DLG), het Waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Enschede. Op 7 november was de officiële opening van deze recreatieve trekpleister.

De gemeente Enschede streeft naar een natuurlijke overgang tussen de randen van de stad en het buitengebied. De Stadsrand Helmerhoek is hiervan een fraai voorbeeld. De grond voor de stadsrand kon door de uitvoeringscommissie Enschede-Zuid worden vrijgemaakt in het kader van de landinrichting Enschede-Zuid. Het pad door Stadsrand Helmerhoek wordt onderdeel van Rondje Enschede. Dit is een 52 kilometer lange fiets- en wandelroute rondom Enschede.

De nieuwe beek loopt dwars door het gebied. Via deze Smalenbroekbeek dringt regenwater de bodem binnen. Landschapskunstenaar Paul de Kort heeft vier waterkeringen ontworpen. Het water wordt hier door trechters opgestuwd. Daardoor verspreidt het water zich bij hevige regenbuien over de flanken van de beek. Wandelaars kunnen over de waterkeringen naar de overkant van de beek lopen.

Bron:
Dienst Landelijke Gebied