Nieuwe gastheer Vondelpark verzoekt bezoekers zelf hun afval op te ruimen

Vanaf vandaag heeft het Vondelpark een nieuwe bewoner: de Vondelkabouter. De Vondelkabouter ondersteunt de nieuwe aanpak van Stadsdeel Zuid en de Vereniging Vrienden van het Vondelpark tegen de toenemende vervuiling van het park.

Samen willen het stadsdeel en de Vrienden de betrokkenheid van bezoekers vergroten waarbij een beroep wordt gedaan op de vriendschap met het park. Vrienden vervuilen niet, laten geen rommel achter en zijn zelfs bereid de handen uit de mouwen te steken voor een schoon Vondelpark.

12 miljoen bezoekers
Jaarlijks genieten twaalf miljoen bezoekers van het Vondelpark. Vorig jaar lieten bezoekers samen 350.000 kilo afval achter, te vaak zonder de moeite te nemen om het in een afvalbak te gooien. Het stadsdeel en de Vereniging Vrienden van het Vondelpark willen dit gedrag ombuigen, zodat het Vondelpark ook op drukke dagen een mooie en schone plek blijft voor alle bezoekers van het Vondelpark. Dit doen zij door zelf als gastheer op te treden en door een gastheer in te zetten. De Vondelkabouter heet de bezoekers welkom in het park en heeft tegelijk een ‘klein verzoek’: gooi je afval in de afvalbak. Er komen acties van vrijwilligers om deze boodschap te ondersteunen.

Vondelkabouter
Het Amsterdamse reclamebureau KesselsKramer ontwikkelde de middelen die aandacht vestigen op de nieuwe aanpak in het Vondelpark. De Vondelkabouter presenteert zich als sympathieke gastheer van het park met slechts een klein maar essentieel verzoek: laat het park schoon achter. Hij verschijnt op borden aan lantaarnpalen, op afvalbakken en afvalzakken,( twittert @vondelkabouter) en is gastheer op Facebook (facebook.com/hetvondelpark). De internationaal bekende Amsterdamse kunstenaar Parra ontwierp de Vondelkabouter.

Vondelparkconferentie
Het stadsdeel en de Vrienden organiseerden eind maart de Vondelparkconferentie voor organisaties en bedrijven die het park een warm hart toedragen. Een vijftiental organisaties helpt dit seizoen mee aan de nieuwe aanpak. Zo zullen Albert Heijn, de Vrienden en het stadsdeel op Koninginnedag de kinderen op de vrijmarkt stimuleren zelf hun afval in te leveren. Hiervoor krijgen ze een aardigheidje van AH en maken ze kans op een Ipad van het stadsdeel.

Handhaving en toezicht
Stadsdeel Zuid heeft in samenwerking met de politie de Zomeraanpak Vondelpark vastgesteld omdat op zomerse en dus drukke dagen meer gevraagd wordt van de toezichthoudende en handhavende partijen. Samen met de nieuwe aanpak gericht op meer betrokkenheid en gastheerschap, werkt het Stadsdeel zo aan een schoon, heel en veilig park voor alle bezoekers.

Het Vondelparkproject wordt ondersteund door Gemeente Schoon. Gemeente Schoon is een programma van de VNG en helpt gemeenten bij het voorkomen van zwerfafval.

Meedoen?
Organisaties, bedrijven en particulieren die mee willen doen kunnen mailen naar: vondelparkschoon@zuid.amsterdam.nl.