Nieuwe bomen voor monumentaal stadspark Sittard

Op maandag 22 februari werd gestart met het planten van enkele nieuwe bomen in het stadspark in Sittard. Wethouder Berry van Rijswijk heeft het startsein geven door zelf een zogenaamde Varenbeuk en een Moeraseik aan te planten.

De afgelopen maanden zijn reeds veel bomen in het park gesnoeid. Bovendien zijn helaas enkele bomen gekapt die gevaar opleverden voor de omgeving. “Uiteraard planten wij daar enkele bijzondere boomsoorten voor terug. Daarnaast is het de bedoeling om deze bomen te etiketteren, zodat toeristen en bomenliefhebbers meer informatie krijgen over de monumentale bomen in het park”, aldus wethouder Berry van Rijswijk (Beheer Openbare Ruimte).

Het stadspark in Sittard is één van de twee parken in Nederland die een nationaal monumentenstatus heeft. Het andere park is het welbekende Vondelpark in Amsterdam.

Toon Hermans Humor festival
Het Sittardse stadspark, ooit ontwerpen door tuinarchitect Dirk Tersteegh heeft sinds de aanleg in 1920 al een aantal keren een metamorfose of renovatie doorgemaakt. De laatste renovatie was zo ‘n 25 jaar geleden. Nu 25 jaar later is het park toe aan een fikse opknapbeurt. De diverse waterpartijen krijgen een onderhoudsbeurt en plantvakken worden vervangen door nieuwe beplanting. Bomen die door de jaren heen zijn verwijderd of die er slecht aan toe zijn worden vervangen door nieuwe bijzondere boomsoorten. Dit zoals oorspronkelijk ontworpen is door tuinarchitect Tersteegh. In juni 2010 zal het stadspark dienen als decor voor het Toon Hermans Humor festival. Daarna zal de renovatie vervolgd worden.

Bron:
Gemeente Sittard-Geleen