Nieuw groenconcept voor Antwerps park

Voor het eerst is een park in Antwerpen ontworpen in functie van natuurontwikkeling, natuurbeleving en avontuurlijk spelen. Neerland omhelst hiermee een nieuw soort groenconcept voor de stad Antwerpen. De water- en ecologische toestand van het gebied zijn het uitgangspunt geweest voor de opmaak van het ontwerp.

Het projectgebied waarvoor dit voorontwerp werd opgemaakt, is 23 hectare groot. 18,4 hectare van het gebied wordt gereserveerd voor groenzone waarvan 9 hectare natuurreservaat. Ook rondom het gebied is heel wat activiteit. Doorheen het park zijn heel wat sporen terug te vinden van een militair verleden, zoals antitankgrachten en enkele bomkraters.

Verbindingen door het park
Een belangrijk fietspad loopt nu al langs het gebied. Verder worden door het hele park wandelpaden aangelegd.

Leren in en over groen
Wie het nieuwe park betreed, komt terecht in een educatieve zone. Daar komen geïnteresseerden op verschillende manieren meer te weten over de aanwezige natuur en hoe ze thuis kunnen bijdragen tot een natuurvriendelijke woonomgeving.

Spelen in het groen
De ontwerpers kozen samen met de kinderen voor speelnatuur. Het resultaat is een gevarieerd landschap met heuvels, bomengroepjes, speelgrachten met water, boomstammen et cetera. De groene speelomgeving is een plek die uitnodigt om te spelen in en met de natuur en zo kinderen leren hun fysieke grenzen te verkennen.

Informatie

Bron:
Politics.be