Nederlandse steden slecht gewapend tegen hitte

Met groene daken, parken, water en een mediterraan bebouwingspatroon zouden Nederlandse steden zich beter kunnen wapenen tegen hittegolven, zegt Steven de Boer van ingenieursbureau DHV in de Volkskrant. 

Hoe een gebied op een hittebestendige manier ingericht kan worden is te zien in mediterrane steden. In steden als Barcelona en Lissabon bieden fonteinen en parken verkoeling. “In Nederland zijn de parken juist ingesteld op zo veel mogelijk doorlaten van de zon.”

Intensieve begroeiing op daken
Volgens de Boer kunnen groene daken een bijdrage leveren aan verlaging van de stadstemperatuur. Hierbij gaat het vaak alleen om daken met vetplantjes en mos. ,,In de zomer worden die snel geel en bruin. Wil je het verschil maken, dan moet je voor een intensievere begroeiing gaan: gras, struiken. Misschien wel bomen.’’

 

Steden warmer dan buitengebied
In het centrum van een stad is het gemiddeld 7 à 8 graden warmer dan in de gebieden daarbuiten, blijkt uit metingen. Dit komt doordat gebouwen in de stad vaak dicht op elkaar gebouwd zijn en weinig wind doorlaten. ‘Door het beperkte groen is er bovendien weinig schaduw en vindt weinig verdamping van water plaats. De stad kan niet afkoelen’, legt De Boer uit.

Lees meer op Volkskrant.nl

Bron: 
De Volkskrant