Natuurvriendelijke tuinen & wijken met 'Groene stapstenen' in Veenendaal-Rhenen

“Natuur in de stad is belangrijk: bomen en planten zuiveren lucht en water, vangen fijn stof op en werken dempend op geluid en temperatuur. Groen bevordert daarnaast de gezondheid en draagt bij aan de leefbaarheid van wijken”, aldus  IVN Veenendaal-Rhenen. Met ‘Groene stapstenen’ zorgen IVN Veenendaal-Rhenen en Groei&Bloei voor natuurvriendelijke tuinen in Veenendaal.

In stedelijke omgevingen zijn tuinen belangrijk voor de ontwikkeling van de natuur in de stad. Natuurvriendelijke tuinen kunnen, samen met openbare groenvoorzieningen, een groene lint natuur vormen door een wijk. IVN Veenendaal-Rhenen en Groei&Bloei willen inwoners van Veenendaal informeren en helpen hun tuin natuurvriendelijk in te richten. Zo zorgen mensen zelf voor een leefbare, groene wijk. 

Certificaat Groene Stapsteen

Wanneer inwoners van Veenendaal hun tuin natuurvriendelijk hebben ingericht,  kan de tuin gekeurd worden. Als aan bepaalde criteria voldaan wordt, krijgt de men het certificaat Groene Stapsteen. Om samenwerking van bewoners te bevorderen, krijgt de straat waar meerdere mensen groene-stapstenen-certificaten hebben behaald, officieel van de gemeente het certificaat Groene straat uitgereikt door middel van een bord onder de straatnaam.

Aan de slag
Woon jij in Veenendaal en wil je aan de slag met de Groene stapstenen? Kijk dan op www.ivnveenendaal-rhenen.nl/groenestapstenen. Op deze site staan allerlei links naar tips en trucs, maar ook adressen waar je terecht kunt voor advies of tuinbenodigdheden.  Maar IVN Veenendaal – Rhenen doet meer. De IVN-afdeling zal jaarlijks een informatiemarkt en workshops organiseren om mensen verder op weg te helpen.

Inspiratie voor andere IVN’ers
IVN-afdelingen die ook een project als Groene stapstenen willen inzetten in hun gemeente kunnen hier het plan van IVN Veenendaal-Rhenen bekijken:
www.ivnveenendaal-rhenen.nl/groenestapstenen/documenten/project.pdf

Bron:
INV Nederland

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.