Natuur verlicht depressieve klachten

Bijna twee derde van de Nederlandse vrouwen en meer dan helft van de mannen geeft aan dat de natuur depressieve klachten verlicht. Dit blijkt uit onderzoek van Fonds Psychische Gezondheid onder 1.026 respondenten, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction.

De natuur is onder vrouwen de meest genoemde remedie tegen somberheid en depressieve klachten. Vrouwen zijn zelfs enthousiaster over de natuur dan over erkende stemmingsverbeteraars als leuke dingen doen (63 procent), zelfvertrouwen vergroten (60 procent), meer gaan sporten (52 procent), op vakantie gaan (34 procent) of een zelfhulpboek lezen (20 procent).

Natuur op recept
Wandelen in de natuur helpt stress te verminderen en gedachten te ordenen. Psycholoog Ad Bergsma: “Een natuurlijke omgeving versterkt positieve gevoelens en vermindert gespannenheid. Deze helende werking benutten we in Nederland onvoldoende.”
Fonds Psychische Gezondheid heeft naar aanleiding van de onderzoeksresultaten besloten het idee ‘natuur op recept’ verder uit te werken. Op de website van het Fonds is voor iedereen gratis een bestand te downloaden met oefeningen die de natuurbeleving kunnen versterken tijdens een wandeling naar keuze.

Bergsma: “In Finland is een dergelijke aanpak succesvol gebleken. Meer dan de helft van de wandelaars vertelt de oefeningen te zullen aanraden aan kennissen en ze zelf nog eens te doen.”

Bron:
Gezondheidsnet