Megasteden leefbaarder door boomaanplant

Amerikaans onderzoek: meer bomen planten in grote steden

Bomen in de stad zorgen voor minder luchtverontreiniging, halen koolstof uit de lucht en beschermen ons tegen de hitte, tijdens hittegolven. Uit nieuw onderzoek van de State University of New York (SUNY) blijkt dat bomen onze grote steden een besparing opleveren van tegen een half miljard euro’s aan gezondheidszorg, energiebesparing en milieubeheer. Tegen 2030 zal een op de tien aardbewoners leven in een stad van meer dan 10 miljoen inwoners. Stedelijke bossen kunnen helpen om die megasteden gezonder en houdbaarder te maken, aldus het onderzoek.
‘Vergroening van stedelijke gebieden is van essentieel belang’, aldus de schrijver van het rapport, Theodore Endreny van het College van Milieuwetenschap en Bosbouw van SUNY. ‘Bomen zijn van onschatbaar belang voor het menselijk welzijn en voor de biodiversiteit, ze staan aan de basis van onze kwaliteit van leven’. Stedelijke bossen helpen bij het bestrijden van het ontstaan van ‘hitte-eilanden’ in steden. Dat zijn gebieden die een aantal graden warmer zijn dan het omringende land, zodat de lucht- en waterverontreiniging er erger wordt en, bijvoorbeeld, werkende mensen minder productief worden.
Planten transpireren
Planten helpen de lucht af te koelen, onder meer doordat ze ‘transpireren’ dus water laten verdampen en doordat hun bladeren de warme zonnestraling tegenhouden. Ook binnen gebouwen kunnen bomen en planten helpen de (energie-)kosten van airconditioners te verminderen, door hun afkoelend effect.
De SUNY-onderzoekers bestudeerden de situatie in tien megasteden, waaronder Beijing, Moskou en Buenos Aires. Ze stelden vast dat het positieve effect van bomen in de stad nog tweemaal zo groot kan worden als er meer bomen worden geplant op trottoirs, pleinen en parkeerterreinen. Maar vooralsnog lijkt de tendens meer te gaan in de richting van grotere natuurgebieden, juist buiten de bebouwde omgeving. ‘Als we onze inspanningen concentreren op gebieden buiten de stad, verwaarlozen we de belangen van de meer dan 700 miljoen mensen die wonen in de veertig megasteden wereldwijd,’ al;dus Endreny.