Meer parken en bomen in steden tegen temperatuurstijging

Hittestress zal de komende jaren in de Nederlandse steden meer voor gaan komen en om dit fenomeen een halt toe te roepen zijn steden op zoek naar oplossingen. “Als je weet dat het warmer wordt, kun je als gemeentebestuur onder meer besluiten tot extra bomen in de stad of groene daken”, draagt planoloog Conny Raijmaekers van de provincie Utrecht vandaag in dagblad Trouw aan als een oplossing.

Nu de temperatuur op een hete zomerdag zo’n 3 tot 8°C hoger is in een stedelijke omgeving ten opzichte van het omringende platteland, zijn steden op zoek naar oplossingen om de zogenaamde hittestress tegen te gaan. Met als belangrijk argument dat hittestress gevolgen heeft voor de gezondheid van de burger.

Meer groen als oplossing
In Rotterdam, waar afgelopen zomer onderzoek gedaan is naar hittestress, blijkt uit de eerste, voorlopige metingen dat er een temperatuurverschil is tussen het centrum van de stad en daarbuiten.

Als dit door meer onderzoek wordt bevestigd, gaat de gemeente op zoek naar gerichte maatregelen. Rotterdam biedt daarom nu al subsidiemogelijkheden aan voor de aanleg van groene daken. Daken met daarop groen zorgen namelijk voor verkoeling in gebouwen. Op Rotterdam Climate Initiative staat ook geschreven dat parken en bomen uitkomst bieden en bij de (her)inrichting van woonwijken kan daar dan al rekening mee worden gehouden.

Lees meer hierover op:

Bronnen:
Trouw
Rotterdam Climate Initiative