Op donderdag 11 juni was wetenschapsjournalist Mark Mieras op NPO 1 te horen. Hij vertelde over de invloed van natuur en platteland op de ontwikkeling van kinderen uit de stad.
Een experiment: probeer eens een rekensom te maken terwijl je wandelt. 438 min 142 bijvoorbeeld. Om die berekening te maken, blijf je vanzelf stil staan. Om te rekenen zijn andere hersenkwaliteiten nodig dan om te wandelen, alleen met veel moeite kun je beide tegelijk doen.
Dit voorbeeld gebruikt de Nobelprijswinnaar Daniel Kahnemann om duidelijk te maken dat er twee hersensystemen zijn, elk met eigen kwaliteiten.
- De warme kant regelt dat ons lichaam kan wandelen, zorgt voor onze sociale interacties en dat we op de rem trappen, nog voordat we beseffen dat er gevaar is op de weg.
- De koele kant komt in actie als we na moeten denken, als we ons beheersen of zorgvuldig dingen uit willen zoeken. De koele kant is ook waar onze creativiteit tot inzet komt. Die koele moet getraind worden en heeft de juiste omstandigheden nodig om te ontwikkelen.
Kinderen in de natuur geven hun warme, impulsieve hersensysteem rust, en bieden daarmee ruimte aan de koele kant. Helaas komen veel kinderen bijna nooit de stad uit. Ouders weten niet waar ze naartoe kunnen, wat daar te doen is en wanneer. De stad is een stenen vesting voor hen. Ze leven niet alleen met luchtvervuiling en hittestress, hun hersenen worden ook constant eenzijdig overprikkeld.
- Kinderen in de stad hebben steeds vaker last van ADHD, diabetes, angsten en depressies.
- Kinderen spelen 50% minder buiten dan 20 jaar geleden en hun speelruimte is met 90% geslonken.
‘Met een beetje natuur kan dit geneutraliseerd worden’, vertelde Mieras op NPO1. Mark Mieras was te horen op NPO 1 tussen 6 en 9 uur en daarna in het NOS Journaal.