Lunetten verrijkt met grootste project gevelgroen in Utrecht

De tien trapportalen van de vijf flats aan de Simplonbaan in Lunetten zijn vergroend met groene gevels. Voortuinen zijn opgeknapt, fietsklemmen aangelegd en de portieken zijn opnieuw beschilderd. Deze en andere verbeteringen dragen bij aan de kwaliteit van de woningen en aantrekkelijkheid van de openbare ruimte.
Onlangs vierden de buurtbewoners met directeur Trees van Haarst van Portaal Utrecht, Azet Hoveniers en wethouder Groen Mirjam de Rijk de oplevering van het project.
Investeren in groen
Mirjam de Rijk, wethouder Duurzaamheid en Groen: “We maken in Utrecht veel geld vrij om straten en wijken te vergroenen. Dankzij hun ligging aan deze doorgaande weg kun je de groene gevels bijna niet missen als je Lunetten bezoekt. Gevelgroen maakt de omgeving aantrekkelijker en is geschikt voor plekken met weinig ruimte voor bomen of struiken.”
Icoonproject
De vijf groene gevels vormen een icoonproject voor Utrecht: nergens anders in de stad is op deze schaal gevelgroen aangelegd. Om de gevels met vetplantjes te kunnen behangen, heeft de leverancier van het gevelgroen zelfs een uniek wandsysteem op maat ontworpen. Groene daken en geveltuinen verbeteren het straatbeeld, het klimaat en de luchtkwaliteit, want het vangt fijn stof op. Groene gevels dienen als leefomgeving voor insecten, vlinders en vogels.
Subsidieregeling
Portaal, de hovenier en de gemeente hebben samen het project gefinancierd. Utrecht kent een subsidieregeling voor de aanleg van groene daken door particuliere huiseigenaren. Deze bestaande regeling is in 2011 uitgebreid voor de aanleg van groene gevels. Woningcorporaties kunnen nu ook subsidie krijgen. Daarop is Portaal als eerste woningcorporatie in Utrecht met de gemeente in gesprek gegaan over de aanleg van groene gevels op een prominente plek.
Aandacht voor de omgeving
Trees van Haarst, directeur Portaal in Utrecht: “We hebben aandacht voor de omgeving van onze huurders. De groene gevels zijn daar een mooi voorbeeld van, zeker in combinatie met de aanvullende aanpassingen die we hier samen met andere partijen hebben gedaan. Zo zorgen we voor een veilige, gezonde en prettige plek om te wonen.”
Belangrijk
De gemeente Utrecht vindt groen belangrijk voor de kwaliteit van de woonomgeving. De aanpak van dak- en gevelgroen is benoemd in het collegeprogramma Open, Groen en Sociaal. Meer informatie over de aanpak en subsidieregeling staat op tekstversie.utrecht.nl/groendak