Luchtfoto’s van hete en koele plekken in Nijmegen en Arnhem

Uitgerust met een infrarood camera maakte een vliegtuig op donderdag 6 augustus een hitte-scan van Nijmegen, Arnhem en het tussenliggend gebied. De scan brengt in beeld waar ‘t het heetst is en waar het koel blijft.

Steden warmen het meest op en binnen steden zijn er plekken, waar de temperatuur het sterkst oploopt. De scanbeelden verschaffen de Gelderse steden informatie, op welke stedelijke plekken ‘afkoelingsmaatregelen’ nodig zijn.

Meer openbaar groen
Zoals de aanleg van groene daken, meer openbaar groen en water, gebruik van duurzame energie, hergebruik van energie en dergelijke.

Future Cities
De luchtopnamen worden op 4 km hoogte gemaakt door Dakwacht BV als onderdeel van het Europese project tegen klimaatverandering Future Cities, gesponsord door de Europese Unie. Alterra, het kennisinstituut voor groene ruimte van Wageningen Universiteit en Researchcentrum, heeft de leiding over de uitvoering van het project.

Klimaatverandering
De hitte-beelden zijn belangrijk om tijdig maatregelen in het belang van de stedelijke bevolking te kunnen uitvoeren. Als gevolg van de klimaatverandering worden de weersomstandigheden extremer: het zal bijvoorbeeld vaker en langer erg warm en droog worden. Steden hebben naar verhouding veel verhard en donkergekleurd oppervlak: daken en straten. Asfalt, steen en beton nemen overdag veel warmte op en raken die ’s nachts niet kwijt. Verkeer, bedrijvigheid en apparaten als airco’s dragen ook bij aan de opwarming.

Hitte-eilanden
Hierdoor ontstaan in steden steeds vaker ‘hitte-eilanden’: plekken waar de temperatuur bij warm weer en bij een hittegolf 5 tot 8 graden hoger kan liggen dan in andere stadsdelen en in landelijk gebied. Dat is slecht voor de gezondheid en leefbaarheid. Het leidt tot een onaangenaam werk- en verblijfklimaat.

De gemeenten Arnhem en Nijmegen stimuleren voorzieningen als de aanleg van natuurlijk groene daken en de vergroening van de binnenstad.

Bron:
Gemeente Nijmegen