Lokale politieke partij wil groene speelplekken stimuleren

Afgelopen week heeft de gemeenteraad van Sint-Michielsgestel het beleidsplan speeltuinvoorzieningen besproken en goedgekeurd. De gemeenteraad heeft met name gesproken over de aandacht van groene speelplekken voor kinderen en over de aandacht voor de wijze waarop burgers bij de aanleg en het onderhoud van de speelvoorzieningen (kunnen) worden betrokken. Deze items waren onderbelicht in het beleidsplan.

Ook de lokale politieke partij Dorpsgoed heeft tijdens deze vergadering aandacht gevraagd voor groene speelplekken. In het beleidsplan is met name aandacht voor speelterreinen met toestellen, de zogenoemde ‘grijze’ speelplekken. Deze toestellen zijn vaak duur, fantasieloos, onderhoudsgevoelig en waarvoor groen dient te wijken. Tegelijkertijd nodigen sommige speelterreinen en toestellen niet uit tot bewegen. Om deze reden heeft Dorpsgoed aandacht voor de groene speelplek gevraagd. 
 
Groene speelplekken
Speelplekken dienen te voldoen aan de behoeften van kinderen: uitdaging tot intensief bewegen, zoals klimmen, rennen, etc, rustig ergens kunnen zitten, verstoppen, verandering en veranderbaarheid van de omgeving en waarschijnlijk het belangrijkste het ervaren van grond, water, zon en wind. De groene speelplek heeft al deze zaken te bieden. In Sint-Michielsgestel, en in Nederland, zijn steeds minder plekken die hieraan voldoen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de groei van de omvang van onze kinderen mede te danken is aan het gebrek aan groene speelplekken. Groene speelplekken nodigen meer uit tot bewegen dan ‘grijze’ speelplekken. De groene speelplek heeft dan ook vele zaken te bieden en sluit tevens zeer goed aan bij het streven naar een groene gemeente!

Kostenvoordeel van een groene speelplek
De kosten voor een groene speelplek zijn ook een belangrijk voordeel, zeker in deze tijden van bezuinigingen. De aanleg van een groene speelplek is niet gratis en dient goed te worden overdacht, maar deze is zeker goedkoper dan het volstoppen van een terrein met de meest luxe klimtoestellen, welke vervolgens niet worden gebruikt. Daarnaast is met name met betrekking tot het onderhoud veel geld te verdienen.

Lees het volledige bericht »

Bron:
Thuis in het Nieuws

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.