Klimaatverandering heeft ook impact op vakantiegedrag

De klimaatverandering heeft ook een impact op het vakantiegedrag van de consument. De piekdagen van het bezoek aan Amerikaanse natuurparken met een temperatuurstijging blijken nu gemiddeld vier dagen vroeger te vallen dan dertig jaar geleden. Bij de parken zonder een significante temperatuursstijging bleek er nagenoeg geen verschuiving in de piekdagen opgemerkt te worden.

Dit is de conclusie van een studie van wetenschappers van de University of North Carolina over de evolutie van het bezoek aan Amerikaanse natuurparken tijdens de afgelopen dertig jaar.

Verandering ondergaan
“De seizoenscyclussen van planten en dieren, zoals bloeiperiodes en migratiepatronen, zijn door de klimaatverandering de voorbije decennia verschoven, maar ook het menselijk gedrag blijkt een verandering te ondergaan,” merkt onderzoeker Lauren Buckley, professor biologie aan de University van Carolina, op. Buckley voert daarbij aan dat de Amerikaanse natuurparken die de voorbije dertig jaar een duidelijke temperatuursstijging hebben laten zien, ook andere piekdagen hebben laten optekenen.


Voorbode
“De verschuiving van de piekdagen in natuurparken kan een bijkomstigheid lijken, maar kan ook als een voorbode worden bestempeld van meer fundamentele aanpassingen van het menselijk gedrag aan de klimaatverandering,” geeft Buckley aan.

Bron:
Express.be

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.