Klimaatplan Nieuw-West wint Europese prijs

Het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West heeft met de andere partners van het project GRaBS (Green and Blue Space adaptation for urban areas and eco-towns) de RegioStars Award gewonnen, een prijs van de Europese Commissie voor het beste project in de categorie duurzame groei van steden (sustainable growth). 

Steden krijgen steeds meer te maken met hete zomers en natte winters. Het GRaBS project heeft in kaart gebracht wat steden in Europa moeten doen om zich aan te passen aan deze klimaatproblemen.

Groen en water
Met een klimaatadaptatie actieplan wordt duidelijk hoe het groen en het water in het stadsdeel gebruikt kunnen worden voor verkoeling in de zomer en het opvangen van water bij hevige neerslag. Een binnen GRaBS ontwikkelde klimaatkaart maakt duidelijk op welke plekken extreme hitte een probleem kan worden. De aanleg van meer openbaar groen of een groen dak kan hoge temperaturen voorkomen.

Stedelijke vernieuwingsproject
In een aantal voorbeeldprojecten wordt specifiek aandacht besteed aan klimaatadaptatie bijvoorbeeld bij het stedelijke vernieuwingsproject Overtoomseveld Midden Zuid waar woningcorporatie Eigen Haard klimaatneutrale woningen realiseert.

Kijk hier voor meer informatie over het project GraBS en de partners »

Bron:
Gemeente Amsterdam Stadsdeel Nieuw-West