Kastanjeboom heeft de X-factor in Alkmaar

Na een spannende eindstrijd tussen twee kastanjebomen in Alkmaar is de kastanjeboom bij speeltuin Koedijk winnaar van de verkiezing ‘Welke boom heeft de X-factor?’! Gedurende zes weken hebben Alkmaarders bomen genomineerd en gestemd op hun favoriet.

De uiteindelijke winnaar is lang op de hielen gezeten door de boom bij kinderboerderij De Rekerhout, maar is er uiteindelijk toch met de eerste prijs vandoor gegaan. Met 192 stemmen is het de boom met de X-factor van Alkmaar. Binnenkort zal de winnaar feestelijk worden gehuldigd.

Met de vraag Welke boom heeft de X-factor? deed de gemeente, in samenwerking met de landelijke Bomenstichting een oproep aan alle Alkmaarders om hun favoriete boom bekend te maken.

Deze boomverkiezing is een succes geworden. Meer dan vijfhonderd stemmen zijn er via de website www.boomverkiezing.nl uitgebracht.

 


Winnende boom
Wat maakt de kastanjeboom bij speeltuin Koedijk zo bijzonder? De persoon die de winnende boom nomineerde: ‘Deze boom is al jaren het middelpunt van de speeltuin en zorgt voor heerlijke schaduw en prachtige kastanjes.
Er is een bankje omheen gemaakt met de namen van twee vrijwilligers die al meer dan 25 jaar actief zijn ‘ Eén van de stemmers geeft de volgende motivatie: ‘Een prachtige vrijstaande boom die niet alleen schaduw geeft aan ouders/verzorgers en hele kleine kinderen in de zomer, maar ook ruimtelijk belangrijk is, hij ‘geeft hoogte’ aan de speeltuin’.

Huldiging
Binnenkort wordt de boom, in overleg met de speeltuin Koedijk, ‘gehuldigd’ en is deze officieel de Alkmaarse boom met de X-factor. Speeltuin Koedijk wint hiermee een bon om elders een nieuwe boom te planten. En wellicht heeft deze over enkele tientallen jaren dan ook de X-factor?!

Tweede en derde plaats
De Kastanjeboom bij kinderboerderij Rekerhout werd, met 186 stemmen, tweede: ‘Oogstrelend is deze boom. Ieder jaar bloeit ze uitbundig in het voorjaar. In de zomer geeft ze bescherming aan mens en dier tegen de felle zon, terwijl ze ons in de herfst vele kastanjes geeft. In de winter tenslotte toont ze haar kroon in vol vertrouwen op een nieuw leven. Deze kastanjeboom is een ware inspiratiebron; zij heeft de x – factor.’, zo stelde de voordrager van de boom.

De tweeling platanen bij winkelcentrum Bergermeer zijn op afstand derde geworden met 67 stemmen. ‘Vanwege hun twee-eenheid, het mooi in het blad staan en de functie als geluidsscherm en beeldbepalend karakter in de Bergermeer’ De complete uitslag van de verkiezing kunt u bekijken op www.boomverkiezing.nl.

45.000 bomen in Alkmaar
Alkmaar beheert ongeveer 45.000 bomen en verricht dagelijks onderhoud en beheer aan de vele groenvoorzieningen in de wijk. Het omvangrijke bomenbestand in de stad wordt kwalitatief op peil gehouden. Alkmaar kijkt daarbij voordurend naar de mogelijkheden om het bestaande bomenbestand uit te breiden.

Bron:
Gemeente Alkmaar