Iepenarboretum op de Noordelijke IJ-oever Amsterdam geopend

Op donderdag 30 juni openden Freek Ossel, wethouder Groen en Openbare Ruimte, stadsdeelvoorzitter Rob Post en portefeuillehouder Kees Diepeveen van stadsdeel Noord het iepenarboretum in het park Overhoeks op de noordelijke IJ-oever.

Op deze prachtige locatie naast het nieuwe EYE filminstituut zijn alle 32 iepensoorten die in Amsterdam voorkomen verzameld. Een ode aan de iep, de meest geliefde straatboom van Amsterdam. Een testcase ook, want de iep is van alle boomsoorten het best bestand tegen de wind die op deze plek vaak waait.

De in totaal 70 bomen geven de noordelijke IJ-oever een groene aanblik. Voor wandelaars en fietsers is het Iepenarboretum een groene boulevard waar je kunt genieten van het uitzicht over het water op de stad. 
 

 

Groene ontmoetingsplek
Het park Overhoeks is een groene ontmoetingsplek op loopafstand van de GVB-pont. Hoge en snel groeiende bomen markeren het park vanaf het water. De iep blijkt voor dit doel en deze locatie de meest geschikte boom. De keuze voor de iep is aangegrepen om het hele beschikbare sortiment aan iepen bij elkaar te zetten. Alle Amsterdammers kunnen zo kennis maken met de grote diversiteit en schoonheid van de iep. Het iepenarboretum is vooral ook een eerbetoon aan de iep.

Educatieve doeleinden
Het arboretum is ook bedoeld voor educatieve doeleinden. Zo zullen leerlingen uit het groene vakonderwijs, zoals de agrarische opleidingen in Amsterdam, kennis kunnen maken met de iep als belangrijkste stadsboom. Maar ook vanuit het buitenland is al veel belangstelling getoond voor het Iepenarboretum. Dit heeft vooral te maken dat sommige voorouders van de iepen die hier staan uit Azie (China) of Amerika komen.

Vandalismebestendig
Om de Amsterdammers, het onderwijs en liefhebbers kennis te maken met de verschillende iepensoorten zijn bij alle 32 iepen vandalismebestendige ringen met de iepennamen geplaatst.

Bron:
Gemeente Amsterdam Stadsdeel Noord

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.