Hoofddirecteur van ANWB geeft zijn visie over de bezuinigingen op natuur

Guido van Woerkom, hoofddirecteur van ANWB, schrijft vandaag in dagblad Trouw op de opiniepagina dat landbouw en recreatie de handen ineen moeten slaan, nu er flink op natuur wordt bezuinigd. Het kabinet wil meer ruimte laten voor marktwerking. Van Woerkom  is van mening dat het kabinet onvoldoende realiseert wat de gevolgen hiervan zijn voor het leefklimaat.

Van Woerkom schrijft daarover: “Een dichtbevolkt land als Nederland heeft een goed doordacht ruimtelijk beleid nodig om evenwicht te bewaren tussen de dynamiek van de stedelijke gebieden en de waarde van het landelijk gebied. Dat vereist bestuurlijke moed en visie. Maar het kabinet kiest liever voor besparingen op korte termijn.”

Natuur levert geld op
Interessant in zijn uiteenzetting is dan ook wat op de opbrengsten zijn van het Nederlands landschap.
“Mensen wonen al dicht op elkaar in de grote steden en gaan in de toekomst nog dichter op elkaar wonen, omdat er meer in de steden wordt gebouwd. Intussen maken ze elk jaar ongeveer een miljard dagtochten om te genieten van het Nederlandse landschap – wat zo’n 30 miljard euro omzet genereert. Hier gaat het dus ook om de economie. Investeren in natuur is dan ook investeren in een gunstig vestigingsklimaat voor het (internationale) bedrijfsleven.”

Lees de volledige ingezonden brief op Trouw.nl »

Bron:
Trouw