Het Dakpark: uniek groen Rotterdams initiatief

VHG nomineert drie groene initiatieven voor de Groenprijs

Met alle respect, maar niet iedereen zal bij het horen van ‘Rotterdam’ onmiddellijk denken: een Groene Stad’. Toch is werkstad Rotterdam de thuishaven van een uniek initiatief, een Dakpark, negen meter boven het maaiveld (bereikbaar met de lift). Uitstekend onderhouden groen, zoals je in niet veel steden tegenkomst.
Het ‘Dakpark’ is, de naam zegt het al, een park dat is aangelegd op het dak van een grote parkeergarage. Het ligt aan de S114, zuidelijk van de wijk Tussendijken en oostelijk van Nieuw-Mathenesse, grenzend aan het oude (noordelijke) havengebied. Preciezer: tussen metro/tramstation Marconiplein en het Hudsonplein, aan de Vierhavenstraat in Rotterdam-West. Het is het grootste op een dak aangelegde park in Europa.
Minstens zo belangrijk: het Dakpark is voortgekomen uit een oorspronkelijk bewonersinitiatief van een jaar of 15 geleden. Planvorming, aanleg en beheer ervan kenmerkt zich door een unieke samenwerking tussen – uiteraard – de gemeente Rotterdam, projectontwikkelaars en vrijwilligersteams, die ook nu nog zich inzetten voor allerlei taken. Zij houden zich bezig met onderhoud van het groen, maar ook met het rondleiden van belangstellenden – onder wie veel geïnteresseerde bestuurders van gemeenten.
Slimdak
Het Rotterdamse Dakpark is een van de drie genomineerden voor de Groenprijs van de VHG, de branchevereniging van hoveniers en groenvoorzieners in Nederland. Een tweede kandidaat voor de VHG Groenprijs is overigens ook Rotterdams van origine en heeft ook iets met de Rotterdamse daken: Slimdak, ook bekend als de Dakakker. Daar gaat het om het benutten van vierkante meter dak voor de aanleg van een moestuin, waar groenten en fruit worden verbouwd en bijen gehouden. De Dakakker is een project van Stadsinitiatief De Luchtsingel.
Africa Wood Grow
De derde genomineerde voor de VHG Groen[prijs is een initiatief van ontwikkelingswerker Roeland Lelieveld. African Wood Grow richt zich op kleinschalige commerciële bosbouw in Kenia, met gebruikmaking van lokale gewoontes.