Het Bloesempark staat in bloei

De bloeiperiode van de kersenbloesembomen in het Bloesempark in het Amsterdamse Bos is aangebroken. De weelde aan bloesems kan nu bewonderd worden!
Als er nauwelijks wind is, kunnen de bomen meerdere weken in bloei staan. Bij veel wind is de bloesemperiode sneller voorbij. Wees er dus op tijd bij als je het niet wilt missen! De bloemenpracht levert mooie plaatjes (en filmpjes, bijvoorbeeld hier op Youtube) op.

Tsunamimonument

In het Bloesempark bevindt zich het Tsunamimonument. Het Bloesempark is een geliefde plek voor de Japanse gemeenschap in en rond Amsterdam. De bomen waren een gift van de Japanse vrouwenvereniging in Nederland.

Vrouwennamen

In 2000 schonk de Japan Women’s Club (JWC) 400 kersenbomen aan Amstelveen. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Sakura, feest van de lente

Met Sakura, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. Het is traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken. Bloemen – en de natuur in het algemeen – hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem staat voor een nieuw begin, maar verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven.

Festival

Amstelveen organiseert jaarlijks het Kersenbloesemfestival voor de Japanse gemeenschap als dank voor de schenking van de kersenbomen. Dit jaar was dat op 10 april. Het Kersenbloesemfestival is een manier om uiting te geven aan de gastvrijheid en de banden met Japan te verstevigen.
Bron: Gemeente Amsterdam