Guerrilla Gardeners vergroenen woonomgeving in diverse steden

Guerrilla gardeners en Groenlinks hebben afgelopen weekend in Rotterdam, Deventer en Leiden straten vergroend waar het officeel niet mag. GroenLinks had het afgelopen weekend uitgeroepen tot ‘Guerilla Gardeningweekend’.

GroenLinkser Robert Jansen: “Met deze ludieke actie wil GroenLinks graag bijdragen aan het mooier maken en nuttiger gebruiken van de directe woonomgeving.”

Zo werden  zaterdagavond in de Rotterdamse wijk Charlois onaangekondigd planten en bloemen op stenige plekken in de stad geplaatst. Ook in Leiden werden tuintjes aangelegd in de boombakken van de Breestraat. En langs de Singel in Deventer werd een braakliggend stuk grond gevuld bloeiende planten, sla en tuinkruiden.

‘Dit land kan zoveel groener’
De actie is onderdeel van de campagne ‘Dit land kan zoveel groener’. GroenLinks werkt samen met de Guerrilla Gardeners, bewoners die zelf de schop ter hand nemen om bloemen en struiken te planten in hun eigen straat of buurt.

‘Bewoners zijn enthousiast’
Jasper van der Kuijk van GroenLinks Rotterdam zei op RTV Rijnmond daarover het volgende: “Overal in het land waar wij in actie komen zijn bewoners enthousiast. Ze bieden vaak aan om mee te helpen en ze zorgen ervoor dat het verse groen niet verpietert in de weken na de aanplant. Dat is belangrijk.”

Plantactie in kaal park
Ook in Poelgeest, een wijk van Oegstgeest, heeft onlangs een Guerilla Gardening actie plaatsgevonden. “De buurtbewoners hebben namelijk met veel moeite uiteindelijk een wijkpark gekregen dat vorig jaar gedoopt is als het Vroege Vogels Park. Het ziet er echter heel kaal uit en nodigt de bewoners niet uit om er gebruik van te maken. We zijn begonnen om eerst met een kleine groep een plantactie uit te voeren. Vervolgens hebben we via de buurtmail ook de andere wijkbewoners geïnformeerd. Gevolg is dat meerdere wijkbewoners zich hebben aangesloten en meedoen. Er is zelfs een nieuwe mailinglist opgezet ten behoeve van  het onderhoud en om elkaar op de hoogte te houden van de ontwikkelingen”, aldus een van de initiatiefnemers Frank ter Beek.

Wat is Guerrilla Gardening?
“Guerrilla Gardening is het aanleggen van een tuin op een plek waar het officieel niet mag. Bijvoorbeeld een stuk land dat al lang braak ligt en waar maar geen nieuwbouw op komt, of een boomsingel of bloembak die leeg is”, staat op de site van Guerrilla Gardeners te lezen. Het fenomeen Guerrilla Gardening bestaat al zo’n 30 twintig jaar.

Bronnen:

RTV Rijnmond