Groene tuin goedkoper in aanleg en onderhoud dan tegeltuin

Een tegeltuin lijkt goedkoper en makkelijker te onderhouden dan een tuin met daarin veel groen. Maar uit onderzoek van het Haags Milieucentrum blijkt dit niet waar te zijn. Een tuin die deels bestraat is, met terrassen en paden, en verder is beplant met onderhoudsvriendelijke planten – juiste boom op de juiste plek – is goedkoper en vraagt minder verzorging.

Uit de berekeningen blijkt namelijk dat de totale kosten van een betegelde voortuin van 8 x 5 meter 950 euro bedragen, inclusief twee potten met beplanting. De totale bestrating bedraagt 40 m2. Van een vergelijkbare tuin die voor 12,5 m2 uit tegels bestaat en de rest uit beplanting zijn de totale kosten €659,50 euro.

Verschil
Het verschil in kosten zit hem met name in de bestrating. Bij een betegelde tuin zijn de kosten van betontegels of betonklinkers 800 euro, uitgaande van 40 m2. Wat het onderhoud betreft vraagt een betegelde tuin meer aandacht. De planten in pot dient men water te geven met warm weer en dienen daarnaast bemest te worden. Verder dient de beplanting vaker vervangen te worden. Ook het onderkruid verwijderen tussen de bestrating dient regelmatig uitgevoerd te worden. Deze werkzaamheden heb je niet bij een groene tuin waarvan de bodembedekkers volgroeid zijn.

Meer informatie over de berekeningen is hier te vinden »