Groene speelplek voor Stadsboerderij Gagelhoeve

Stadsboerderij Gagelhoeve en stichting elemenTree maken samen een natuurlijke speelplek op het terrein van de stadsboerderij in Den Haag.

De eerste ontwerpen voor de aanleg van de speelplek bij de Gagelhoeve zijn gemaakt. De stadsboerderij en elemenTree gaan nog dit plantseizoen, november 2010 tot april 2011, met de eerste voorbereidingen van start.

Een stadsboerderij is een plek in de stad waar te zien is wat er dagelijks op een boerderij gebeurt. Vaak is er rondom een stadsboerderij wat groen te vinden. Een natuurspeelplek is een groene plek waar kinderen uit de wijk in contact kunnen komen met de natuur. Hier kunnen kinderen klimmen en klauteren, naar hartelust de natuur ontdekken en vieze handen maken. Kortom: een plek waar bezoekers de natuur volop beleven. Een natuurspeelplek kan ook een ontmoetingsplek in een buurt zijn.

Een plek waar niet alleen kinderen, maar ook hun ouders en verzorgers elkaar ontmoeten. Eigenlijk is de stadsboerderij en plek voor kinderen van 0 tot 100 jaar.

Spelen is gezond
Spelen in de natuur is niet alleen leuk, het is ook heel gezond. Bewegen in de buitenlucht gaat overgewicht tegen. De vrije invulling van het spel in een natuurlijke omgeving stimuleert de creativiteit. Bij boompje klimmen leert het kind risico’s inschatten en leert het kind de eigen grenzen kennen. Kinderen met ADHD hebben er merkbaar baat bij, als ze contact hebben met de natuur. Studies over stress laten zien dat stress drastisch afneemt door gewoon de natuur in te gaan. (Bron: Richard Louv, Het laatste kind in het bos.)

Stichting elemenTree
In de stad is het niet altijd vanzelfsprekend dat je als kind in contact komt met de natuur. Stichting elemenTree zet zich juist op deze stedelijke plekken – waar de behoefte het grootst is – in voor een groenere omgeving. Dit doet de stichting samen met gemeenten, woningbouwverenigingen, scholen, welzijnsorganisaties en particuliere organisaties en bedrijven.

Bron:
Gemeente Den Haag