Groene ochtend op ’Dag van de Openbare Ruimte’

Op woensdag 13 oktober a.s. wordt een groene ochtend georganiseerd op de vakbeurs ’Dag van de Openbare Ruimte’. De organisaties Groenkeur, Plant Publicity Holland en het HIC (Hoveniers Informatiecentrum) hebben gezamenlijk een aansprekend lezingprogramma samengesteld met diverse groenthema’s.

Het lezingprogramma bestaat uit drie verschillende onderwerpen.

Citymarketing met een groene stad
Arnhem is de groenste stad van Europa. En het monumentale stadspark Sonsbeek is gekozen tot beste buitenruimte van Nederland. Maar hoe om te gaan met al deze prijzen? En hoe betrek je bewoners bij deze groene aanpak?
Jeroen Glissenaar werkt sinds 1996 bij de gemeente Arnhem.

Hij houdt zich bezig met de marketing van groen voor de promotie van de stad. Daarnaast is Glissenaar beheerder van de monumentale parken in Arnhem, waaronder Sonsbeek en is hij projectleider Urban Forestry.

 

Goedkoper onderhoud dankzij grote bomen
Wat is de integrale beplantingsmethode? Tijdens deze lezing komen aan de orde: de theorie, de praktijk, vergelijkingen met de traditionele methode en het aanbesteden. Verder aandacht voor de stand van zaken van een bijzonder onderzoek. Tien jaar geleden zijn in Hoofddorp twee beplantingsmethoden naast elkaar uitgevoerd: de integrale en de traditionele blijver-wijker. Wat zijn nu de verschillen?

Dr. Frits Ruyten is de grondlegger van de integrale beplantingsmethode. Hij is directeur/landschapsarchitect van Integralis PP in Heelsum, waar hij samenwerkt met voormalig boomkweker Chris van Dijk.

Kostenbesparing door extensief beheer met vaste planten
Vaste planten in het openbaar groen zijn niet alleen een kleurrijke aankleding voor A-locaties. Onderhoudsvriendelijke vaste planten kunnen op veel meer plaatsen functioneel en betaalbaar worden gebruikt. Dat vergt wel specifieke vakkennis bij ontwerp, aanleg en onderhoud. Wat is het geheim van een succesvolle toepassing in de praktijk?

Ir. Margareth Hop werkt bij Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) in Lisse. Ze veredelt vaste planten, heesters en bomen en doet rassenproeven. Verder voert Hop gebruikswaardenonderzoek uit en geeft ze adviezen met als doel de juiste plant op de juiste plaats te krijgen.

Presentatie van de brochure dak- en gevelgroen
Aansluitend aan het lezingprogramma zal de heer Hans van Cooten, voorzitter van de vakgroep dak- en gevelgroen van branchevereniging VHG, het eerste exemplaar van het boekje van Dak- en Gevelgroen van PPH en PPO overhandigen aan de heer Aad van Wubben van KOW architecten. KOW focust zich op de disciplines architectuur, stedenbouw, duurzaamheid, herstructurering en engineering. Beide heren zullen kort ingaan op het belang van groene daken en gevels in de bebouwde omgeving. Na afloop ontvangen alle aanwezigen een exemplaar.

Openingstijden
De vakbeurs ‘Dag van de Openbare Ruimte’ vindt plaats op woensdag 13 en donderdag 14 oktober a.s. in het Expo Houten te Houten. Beide dagen is de beurs van 10:00 tot 17:00 uur geopend. De groene ochtend vindt woensdag 13 oktober a.s. van 10:30 tot 12:30 uur plaats. Kijk voor toegangskaarten en meer informatie op www.dagvandeopenbareruimte.nl.

De groene ochtend is mede mogelijk gemaakt door het Productschap Tuinbouw.

Download de uitnodiging »