Groene daken bijna geheel gratis in Overschie

Investeren in een groen dak is in Overschie,deelgemeente van Rotterdam, nu wel heel erg aantrekkelijk. Iedereen die in de aanleg van zo’n dak investeert, krijgt tot negentig procent van de kosten terug.

Huiseigenaren, bedrijven en woningcorporaties in de deelgemeente Overschie krijgen de mogelijkheid om bovenop de Rotterdamse regeling subsidie aan te vragen voor de aanleg van een groen dak. De deelgemeente wil hiermee een extra stimulans geven voor de aanleg van 4.000 m² groen dak. De regeling is bedoeld voor huiseigenaren, woningcorporaties en bedrijven.

Aanleg stimuleren
Een groen dak is een dak dat bedekt is met vegetatie en begroeiing. Er zijn verschillende typen groene daken, van extensieve tot intensieve groene daken. Om de aanleg van groene daken te stimuleren, geven de gemeente Rotterdam en de waterschappen € 30,00 per m² gerealiseerd groen dak. De deelgemeente Overschie verdubbelt dit bedrag tot een maximum van negentig procent van de investeringskosten. In totaal stelt de deelgemeente € 120.000 ter beschikking: € 30.000 voor huiseigenaren en 90.000 voor bedrijven en woningcorporaties.

Duurzame gezonde deelgemeente
Groene daken dragen bij aan een duurzame en gezonde deelgemeente, zeker als ze op grote schaal worden toegepast. De beplanting vangt regenwater op en voert het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Ook nemen de plantjes stofdeeltjes op uit de atmosfeer en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Daarmee leveren groene daken een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot. Een beplant dak isoleert het pand eronder. Daardoor blijft het vooral in de zomer koeler in huis. Bovendien stralen groene daken bij hogere temperaturen minder warmte uit waardoor het ook een gunstige invloed heeft op de omgevingstemperatuur. En natuurlijk wordt de stad groener, waardoor er meer kansen komen voor flora en fauna en de leefbaarheid verbetert.

Voorwaarden
Voorwaarde voor de aanleg van een groendak is dat de dakconstructie geschikt is. Iedereen die nog dit jaar subsidie aanvraagt, kan een gratis groendak haalbaarheidsonderzoek ter waarde van € 750 laten uitvoeren. Door dit onderzoek is duidelijk of de constructie van het dak sterk genoeg is voor een groen dak.

Meer informatie

Bron:
Deelgemeente Overschie