Goedkoper onderhoud, kostenbesparing en de waarden van groen. Op de Dag van de Openbare Ruimte stonden die begrippen centraal in de lezingen van Jeroen Glissenaar (parkbeheer, Arnhem), Frits Ruyten (Integralis PP, Heelsum) en Margareth Hop (Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Lisse. Dat besparing in tijden van financiële krapte erg leeft, bleek uit de meer dan 100 toehoorders die op de lezingen afkwamen.
Het seminar werd georganiseerd door Plant Publicity Holland (PPH), Hoveniers Informatiecentrum (HIC) en Stichting Groenkeur.
Arnhem bezuinigt niet op groen
De afdeling Stadsbeheer van de gemeente Arnhem moet de komende 10 jaar ⬠6 miljoen missen, maar de gemeente gaat niet bezuinigen op het groen, vertelde parkbeheerder Jeroen Glissenaar. 15 jaar geleden startte Arnhem met het opbouwen van draagvlak bij de bevolking voor groen.
Burgerparticipatie, vertrouwen winnen en begrip kweken stonden daarbij centraal. Het heeft ertoe geleid dat, volgens Glissenaar, alle inwoners, van hoog tot laag, weten te vertellen wat de waarden van groen zijn: een gezonde bevolking, meerwaarde voor vastgoed, sociale cohesie en een speelplek en educatie voor kinderen. Glissenaar: “Groen is geen kostenpost, het levert op.”
Integrale beplantingsmethode
Frits Ruyten toonde in zijn lezing met cijfers aan dat met de integrale beplantingsmethode de totale kosten van aanleg en onderhoud over de eerste 20 jaar ruim 20% lager uitvallen ten opzichte van de traditionele methode. Door het grotere plantmateriaal en door de hogere advieskosten is de integrale methode in de aanlegfase weliswaar 20% duurder dan de traditionele wijker-blijvermethode. Maar deze hogere kosten in het begin worden gecompenseerd door de lagere onderhoudskosten de eerste 20 jaar na aanleg: snoeien of dunnen is niet of nauwelijks nodig omdat de bomen en heesters direct op eindafstand van elkaar worden aangeplant.
Prins Bernhard Bos
Op initiatief van PPH wordt op dit moment het Prins Bernhard Bos in recreatiegebied Haarlemmermeer geëvalueerd. Dit bos is 10 jaar geleden aangelegd, deels volgens de traditionele wijze en deels volgens de integrale methode zodat een goede vergelijking mogelijk is. Naar verwachting komend de resultaten van dit onderzoek in de winter van dit jaar naar buiten.
Vaste planten in het openbaar groen
Margareth Hop meent dat met vaste planten in het openbaar groen bij uitstek een onderhoudsarme beplanting is te realiseren. Dat vaste planten duur in onderhoud zijn, die reputatie klopt niet meer, stelt de onderzoekster vast. De nieuw ontwikkelde vaste planten combineren een hoge sierwaarde met een functionaliteit als onkruidonderdrukker, terwijl de plant zelf maar weinig onderhoud vraagt: scheuren is niet nodig en aan het einde van de winter/begin voorjaar volstaat een jaarlijkse maaibeurt. Weliswaar zijn de kosten voor aanschaf en aanplant van vaste planten relatief hoog, daar staat tegenover dat de onderhoudskosten laag zijn. Wanneer alle kosten voor een beplanting over een periode van 10 jaar worden bekeken, kan een vak vaste planten zelfs goedkoper zijn dan een grasveld of een heestervak.
Presentaties bekijken
Bekijk hier de lezingen van de sprekers »