Groen en gezondheid centraal in de nieuwsbrief van De Groene Stad

De afname van het groen in stedelijk gebied is vanuit het gezondheidsoogpunt niet wenselijk. Groen is van belang voor de preventieve en curatieve gezondheidszorg, want wie in het groen woont, voelt zich niet alleen gezonder, maar is het ook. 
“Nu dat gegeven met wetenschappelijk onderzoek wordt onderbouwd, is het tijd om partijen bij elkaar te krijgen om ook daadwerkelijk een groene en gezonde leefomgeving te realiseren”, aldus Jolanda Maas , verbonden aan het EMGO+ Instituut van het VU Medisch Centrum.
Investeren in groen
Het investeren in groen wordt beter betaalbaar door samenwerking, maar ook door de functies van het groen met elkaar te combineren.
“Leg bijvoorbeeld een groen dak aan op een ziekenhuis; een daktuin is functioneel als waterberger en bevordert tevens de gezondheid van de patiënten. Zoek samenwerking met partners en deel de kosten door functiecombinaties”,  benadrukte Walter Kooy, directeur van het Nationaal Groenfonds, tijdens het symposium van Entente Florale.
Groene gevel
Naast artikelen over groen en gezondheid in de nieuwsbrief, wordt er ook aandacht besteed aan het groene gevel project in de Arnhemse wijk Spoorhoek. Eind vorig jaar is deze verticale tuin geopend. Naast het positieve effect van zo’n stukje groen voor de leefbaarheid in deze zeer verdichte wijk, laat dit innovatieve groene project ook de noodzaak daarvan zien als het gaat om klimaatverandering. Steden moeten klimaatbestendig worden ingericht vanwege het hitte-eilandeffect, want de opwarming van steden heeft nadelige gevolgen op de gezondheid van de mens.