Groen Dichterbij helpt Nederlandse buurten te vergroenen

Samen buurten in Nederland groener maken. Dat is het doel van IVN, het Oranje Fonds, Buurtlink.nl en SME Advies. Deze organisaties vinden het belangrijk dat de directe leefomgeving vergroent en de sociale cohesie in buurten wordt vergroot. Ze zijn daarom gezamenlijk het project ‘Groen Dichterbij’ gestart.

Groen Dichterbij gaat groene buurtprojecten van bewoners ondersteunen en bekendheid geven, in de hoop dat mensen in andere buurten ook samen aan de slag gaan. Groen Dichterbij stimuleert daarbij en ondersteunt buurtinitiatieven om zich zichtbaar te maken en kennis, expertise en materialen aan elkaar te koppelen. In augustus start  een campagne waarbij via een competitie op zoek wordt gegaan naar de beste voorbeeldprojecten per provincie. Meer informatie is te vinden op: groendichterbij.nl »

Vergroening zorgt voor saamhorigheid
Bewoners die samenwerken aan verbeteringen in hun eigen straat of buurt hebben onderling beter contact. Daarnaast zorgt het gezamenlijk werken aan geveltuinen, parkjes en boomspiegels in de buurt voor meer saamhorigheid. Onderzoek toont aan dat er minder conflicten en spanningen zijn in wijken naarmate de wijk groener is. De speel- en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen nemen toe. Ook kan vergroening van de wijk leiden tot een stijging van de gemiddelde prijs van onroerend goed. Meer groen op straat heeft dus een duurzaam effect op natuur, mens en economie.