Glazen stadspoort wordt icoon Floriade Amsterdam 2022

Een ‘liggende kas’ die als glazen toegangspoort van de stad over de Gaasperdammerweg wordt gebouwd, wordt het icoon van de Amsterdamse Floriade in 2022. Tijdens een werkbezoek van de selectiecommissie van de Nederlandse Tuinbouwraad (NTR) aan Amsterdam Zuidoost, presenteerde de stad de artist impressions van de glazen kas, die het nieuwe ‘Paleis voor de Volksvlijt’ wordt genoemd.

Wethouder Ossel (Groen): “De Floriade in Amsterdam wordt een belangrijke schakel tussen tuinbouw en stad. Deze kas staat daarvoor symbool.” De glazen kas, ontworpen door MTD Landschapsarchitecten wordt een poort die stad en land verbindt. Er zijn smaken, geuren en kleuren uit alle landen te bewonderen. De kas krijgt aan de westzijde een tribune met 2500 zitplaatsen voor theater, manifestaties en optredens. Met een groot terras op de avondzon blijft de ‘liggende kas’ ook na de Floriade een bruisende ontmoetingsplek.

Amsterdamse plannen
De selectiecommissie onder leiding van de heer Zachariasse, bracht woensdagmiddag 29 augustus een bezoek aan Amsterdam om een goed beeld te krijgen van de Amsterdamse plannen voor de Floriade in 2022. De selectiecommissie brengt in de loop van september een advies uit waarna de NTR op 7 oktober bekend zal maken wie de Floriade van 2022 krijgt toegewezen. De andere kandidaten zijn Almere, Boskoop en Groningen.

Innovatiekracht en handelsgeest
Na de ontvangst in het Bijlmerparktheater, waar bestuurslid van het theater Noraly Beyer de selectiecommissie welkom heette, kregen de commissieleden in elektrische Tuk Tuks een rondleiding door het Floriadegebied. Vanuit een hoogwerker van ruim 35 meter hoog
hadden zij een prachtig overzicht over de locaties waar over tien jaar de internationale tuinbouwsector zich kan presenteren aan het publiek. Aan het eind van de rondleiding reden de Tuk Tuk’s het stadion ArenA binnen tot aan de rand van de grasmat. Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA, ontving de commissie in wat hij noemde de grootste kas van Nederland. De ArenA heeft recent nog de prijs gekregen van de beste grasmat van Nederland. De techniek waarmee het gras wordt onderhouden wordt inmiddels in de grote stadions over de hele wereld verkocht. Volgens Henk Markerink een symbool voor de Amsterdamse innovatiekracht en handelsgeest.

Food&Flowers
Wethouder Freek Ossel dankte de commissie voor het bezoek aan Amsterdam: “De tuinbouwsector is een belangrijke economische pijler voor Nederland en kent de grootste exportmarkt van het land. Ook voor de regio Amsterdam is de tuinbouwsector van grote betekenis. Food & Flowers is één van de zeven economische sectoren in de Metropoolregio Amsterdam, met topinstellingen op het gebied van research & development en onderwijs. We werken daarin ook samen met de provincie Noord-Holland en de Greenports Noord Holland Noord en Aalsmeer. Al met al vormt de Floriade in Amsterdam een belangrijke schakel tussen tuinbouw en stad op het gebied van onderwijs en onderzoek, arbeidsmarkt en werkgelegenheid en een duurzame economie.”