Gemeenten hebben met groen een instrument om gezondheidswinst te maken

Kleine en grote parken, hofjes en tuinen, recreatiegebieden, waterpartijen, bomen en landschappen zijn van belang voor de gezondheid. Gemeenten hebben met groen een instrument in handen om gezondheidswinst te maken. Bewoners ervaren direct de voordelen van groen voor hun gezondheid.

Gemeenten uit Rijnmond kwamen onlangs in het Vlaardings centrum voor Natuur- en milieu-educatie bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen over groen en gezondheid. Onder de genodigden waren groenbeheerders, een stadsecoloog, groenontwerpers, een projectleider groene schoolpleinen en andere ambtenaren aanwezig.

Belang van groene leefomgeving
Vincent Roozen, directeur van de GGD Rotterdam-Rijnmond benadrukte het belang van een groene leefomgeving. Zo gaat men in een groene omgeving eerder fietsen en wandelen. Bewegen is belangrijk, niet alleen om overgewicht tegen te gaan, ook om je fit te voelen, een goed humeur te krijgen, daglicht te vangen.

Volgens Vincent Roozen kan met eenvoudige middelen veel bereikt worden: “Klimbomen waar kinderen uit kunnen vallen zijn leerzamer en uitdagender dan veilige speeltoestellen. Het is niet erg als een kind zich eens bezeerd aan een brandnetel.” 

Een trotse Jan Robberegt, wethouder van Vlaardingen, liet zien dat een gemeente verschil kan maken als het over groen gaat. Vlaardingen heeft onlangs goud gewonnen als een van de groenste gemeenten van Europa.

Groenbeleving vergroot welzijn
Ook andere sprekers benadrukten dat groen niet alleen uitnodigt tot gezonde lichaamsbeweging, maar ook leidt tot ontspanning en dat groenbeleving het welzijn vergroot. Een klein buurtparkje kan al sociale contacten bevorderen. Ravotten in het groen is goed voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.

Symposium Groen en Gezondheid
Op 10 november vindt in Vlaardingen het symposium Groen en Gezondheid plaats. Vijf vooraanstaande inleiders vanuit wetenschap, gezondheidszorg, architectuur, zorgverzekering en groene financiering geven hun visie op het belang en de mogelijkheden van het groen voor de preventieve en curatieve gezondheidszorg en het belang van een integrale aanpak en de gezonde financiering daarvan.

Download de uitnodiging en meld u aan »