Gemeente Ede maakt haar speeltuinen groener

De gemeente Ede kent ruim 190 speelplaatsen met zo’n twaalfhonderd speeltoestellen. “Groene speelplekken zijn in ontwikkeling”, leggen Marc Kuipers, teamleider bij de gemeente, en Jaap Verhagen, teamleider groen, uit.  “In leefbaarheid en de speelbeleving van kinderen hebben we een grote stap vooruit gemaakt in het groener maken van speelplekken.”

Bij groene speelplaatsen kan de gemeente wel stuiten op obstakels. “Struiken en bomen zijn erg in trek, maar mensen hebben bij een puur natuurlijke speeltuin wel bedenkingen qua onderhoud. En kinderen willen er toch graag een speeltoestel bij, dus wij kiezen vaak voor een combinatie. De speeltuin bij het Proosdijpark is daar een goed voorbeeld van. Zo zou alles eigenlijk moeten zijn.”

De gemeente is op dit moment ook druk bezig met een project aan de Thomaslaan.

 

Groene speelplek met stukje educatie
“Mocht dat doorgaan, dan komen daar ook speeltoestellen met dezelfde kwaliteit als we nu gewend zijn. Dat betekent dat zulke toestellen minstens 25 jaar staan. Zo’n project heeft net iets meer een natuurlijke kant. Het wordt dan een groene speeltuin met een stukje educatie. Kinderen duiken het groen in en ontdekken de natuur. Dat is veel avontuurlijker dan een standaard schommel.”

De groene speeltuinen hebben ook een ander gevolg. “De samenwerking met buurtbewoners is heel belangrijk. Zij zullen ook moeten helpen om zo’n plek te onderhouden, bijvoorbeeld bij natuurlijk afval.”

Lees hier het volledige bericht »

Bron:
Plaats.nl/Provincie Gelderland