Europees Goud voor Deventer, Zilver voor Elburg

Deventer, in 2010 winnaar van de categorie steden in de nationale Entente Florale competitie (Groenste  stad /dorp van Nederland) heeft nu ook internationaal Goud behaald.  Een fraaie zilveren medaille was er voor Elburg dat in 2010 nationaal de categorie kleine steden en dorpen won. De officiële prijsuitreiking vond plaats op 16 september in Rogaska Slatina (Slovenië).

In de competitie van Entente Florale Europa hebben dit jaar 11 steden en 7 dorpen uit 10 Europese landen meegedaan. Momenteel heeft Entente Florale 12 deelnemende landen waarin de jaarlijkse winnaars van de landelijke competities het jaar daarop deelnemen aan de Europese competitie. Dit jaar deden Slovenië en Frankrijk door omstandigheden niet mee.
Er is een groeiende interesse vanuit de overige Europese landen om aan deze prestatiegerichte competitie over “the Quality of Life in Towns and Villages” mee te gaan doen. 

Deventer
De voorzitter van de Jury gaf tijdens de prijsuitreiking de volgende karakteristiek van Deventer:
“Deventer, de oude Hanzestad aan de oevers van de IJssel heeft zich ontwikkeld tot een verrassend Groene stad. De stad is een voorbeeld van de wijze waarop het landschap op een harmonieuze manier met de stad kan worden geïntegreerd, het laat zien hoe natuur en cultuur excellente metgezellen kunnen zijn. De stad is dooraderd met water en groenvoorzieningen van hoge kwaliteit. De burgers zijn serieus betrokken bij hun groen en natuur en de milieueducatie is van het hoogste niveau. Deze groene parel toont de gemeente en diens burgers “The Quality of Life”.

Elburg
Het vestingstadje Elburg is een van de best bewaarde kleine Nederlandse steden, met prachtige begroende stadsmuren. Het stadje met  een klassiek middeleeuwse vormgeving telt vele waardevolle gebouwen, nationale monumenten en unieke musea. The landelijke omgeving van Elburg worden gekarakteriseerd door een brede variëteit aan fraaie landschappen met waardevolle natuur, prachtige landhuizen en tal van recreatievoorzieningen voor de eigen inwoners en de toeristen. Samen met de burgers en organisaties ziet Elburg kans om een excellente omgeving te creëren om in te leven, wonen, werken en recreëren.

26 juryleden, 70 criteria
Vanuit de deelnemende landen beoordelen jaarlijks 26 internationale juryleden met diverse beroepsachtergronden de deelnemende steden en dorpen aan de hand van ca. 70 criteria. Vanaf half juli tot half augustus worden door hen de steden en dorpen gedurende een dag bezocht. Het kost een deelnemende gemeente met haar inwoners een grote inspanning om aan de hoge verwachtingen van het eremetaal Goud ( meer dan 85 punten op een schaal van 100), zilver ( meer dan 75 punten) of brons ( meer dan 65 punten) te voldoen.
De eindjurering en vaststelling van de Awards vond dit jaar in België plaats. Het niveau bleek dit jaar van alle deelnemers bijzonder hoog.

Uitslag Steden
In de Categorie Steden ( meer dan 10.000 inwoners) zijn 5 steden bekroond met Goud: Deventer ( Nederland), Grado ( Italië), Balatonfüred ( Hongarije), Bad Lagensalza ( Duitsland), en Veurne (België).
Thameside ( United Kingdom), Drogheda ( Ierland), Varazdin ( Kroatië), Ath ( België), Neusiedll ( Oostenrijk) en Broumow ( Tsjechië) kregen Zilver.

Uitslag Dorpen
In de Categorie Dorpen zijn 2 Gouden winnaars: Rennweg ( Oostenrijk) en Coolagown ( Ierland). Smrzice ( Tsjechië), Wiesenburg ( Duitsland), Palznak ( Hongarije), Transaqua (Italië) en Elburg ( Nederland) kregen Zilver.
De Lucija Cikes Award voor de stad of dorp met bijzondere voorzieningen en grote inspanningen voor de gehandicapte mens is dit jaar toegekend aan Tameside (Engeland).

Venlo
Volgend jaar is de prijsuitreiking in Venlo, de stad waar dan de wereldtuinbouwtentoonstelling Foriade 2012 plaatsvindt.

Deventer groenste stad van Europa