Engeland gaat volop bomen planten

Groot-Brittannië is een van de ‘kaalste’ landen van Europa. Maar nu slaan de Britten massaal aan het planten. Dit meldt de Volkskrant.
In de omgeving van het gehucht Sandridge – 30 kilometer ten noorden van Londen – is sinds kort de trots van de Woodland Trust, een particuliere organisatie die zich bekommert om bomen en bossen.

Na jaren van voorbereiding en landaankopen is de stichting begonnen met de aanleg van het grootste nieuwe bos – 350 hectare – dat de afgelopen decennia in Groot-Brittannië is aangeplant: Heartwood Forest.

Bomen houden water vast
‘Een fantastisch gevoel’, zegt John Tucker in de Volkskrant, operationeel directeur van de Woodland Trust. ‘Niets geeft zoveel voldoening als het creëren van een betoverend nieuw landschap. Bossen zijn prachtige plekken om in te spelen voor kinderen. Bomen houden water vast waardoor ze overstromingen tegengaan, en halen CO2 uit de lucht. Wat wil je nog meer?’

 

Twee miljoen bomen in Londen
Tot de meest ambitieuze lokale politici behoort burgemeester Boris Johnson van Londen. Bomen zijn volgens de Conservatief niet alleen letterlijk en figuurlijk groen, maar ook een teken van beschaving. Het einddoel van Johnson is om over vijftien jaar twee miljoen nieuwe bomen in de metropool te hebben.

Groen moet temperatuur temperen
Naast verfraaiing en de bestrijding van emissies en luchtvervuiling, moet de aanplant – inclusief die van ‘groene daken’ – ook de verwachte temperatuurstijging in Londen zien te beperken. Door het zogeheten ‘urban heat island effect’ blijft hitte langer hangen in een stad, doordat gebouwen de warmte vasthouden. De metropool Londen is, opmerkelijk genoeg, nu al een stuk groener dan de rest van Engeland.

Lees het volledige bericht »

Bron:
De Volkskrant