Eindhovens park Meerland wint Dirk Roosenburg 2011

Park Meerland in Eindhovense wijk Meerland is winnaar van de Dirk Roosenburg vakprijs én van de publieksprijs 2011. Dit werd op vrijdag 24 juni door de vakjury bekendgemaakt. De jury wijst park Meerland als winnaar aan van de Dirk Roosenburgprijs omdat dit project op alle vastgestelde onderdelen het hoogst scoort.

Motivering vakjury
De vakjury motiveert haar keuze voor Park Meerland als volgt: “Park Meerland te Meerhoven, inclusief pompgemaal en bruggen, is van een bijzonder schaal. Als groene lob past het in de structuur van Eindhoven. Daarnaast is de situering in de vinexlocatie Meerhoven strategisch, waardoor het park verbindend werkt en het een belangrijke ontmoetingsplek is. Hierdoor ontstaat een groet sociale component. Door de opzet van een forum met kamers blijft het park ondanks zijn schaal overzichtelijk.

Ontwerp is zorgvuldig en beheerst
Het ontwerp, niet modern, eerder romantisch landschappelijk, is uiterst zorgvuldig en beheerst. Het kent een duidelijke vormentaal, die leesbaar en simpel is, dat werkt gezien het feit dat het park nu al volop wordt gebruikt. Het park is afwisselend met telkens verrassende landschappen en intieme plekken. 

Mix van bestaand groen met nieuwe elementen
Door de vanzelfsprekende en onnadrukkelijke mix van bestaand groen met nieuwe elementen krijgt het jonge park een uitstraling alsof het al jaren bestaat. Naast de robuuste, niet ingevulde vlakken is het park op momenten ook liefelijk en gedetailleerd. De aandacht voor het ontwerp van de bruggen en het pompgemaal dragen hieraan bij. Het doet de jury goed dat het ontwerp van het park op verschillende plekken is aangepast aan de wensen van de bewoners zonder dat het aan ontwerpkwaliteit heeft ingeboet.

Park is zeer waardevol
Park Meerland is een zeer waardevol en relevant project voor de toekomst. Dit heeft de jury doen besluiten het park aan te wijzen als winnaar van de Dirk Roosenburgprijs 2011.”

Publiekswinnaar
Aan de Dirk Roosenburgprijs is ook een publieksprijs gekoppeld om de publieke discussie over ruimtelijke kwaliteit en de kritische betrokkenheid bij de stedelijke ontwikkeling van Eindhoven te prikkelen. Hiervoor was een speciale website ingericht waar het publiek hun stem kon uitbrengen op een van de acht genomineerde projecten. In totaal werden 1359 stemmen uitgebracht , 559 stemmen voor Park Meerland, 201 stemmen naar het Muziekgebouw Frits Philips en 141 stemmen naar het project Lakerlopen. Met overtuigende meerderheid is Park Meerland ook de winnaar van de  publieksprijs.

Dirk Roosenburgprijs 2011
De Dirk Roosenburgprijs is een prijs voor architectuur én ruimtelijke kwaliteit. De prijs wordt toegekend aan een uitgevoerd project binnen de grenzen van de gemeente Eindhoven opgeleverd in de periode van maart 2009 t/m maart 2011. Daarbij telt de architectonische kwaliteit van het project, maar ook de bijdrage die het levert aan de beleving, bruikbaarheid en identiteit van de stad.

Bron:
Gemeente Eindhoven

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.