Duurzaam onkruidbeheer in Elburg

De gemeente Elburg heeft onlangs het certificaat DOB niveau brons behaald. DOB staat voor duurzaam onkruidbeheer op verhardingen. Dit certificaat vormt voor de gemeente een nieuwe stap in het zo milieuvriendelijk als mogelijk bestrijden van onkruid op verhardingen.

In Elburg bestrijdt de firma Donker uit Dronten het onkruid met behulp van een gemotoriseerd voertuig op vier wielen, een quad. Deze is uitgevoerd met een detector die aangeeft waar er gespoten moet worden. Ook volgt automatisch de concentratie en hoeveelheid van het chemische middel. Hierdoor wordt niet meer gebruikt dan strikt noodzakelijk is voor een effectieve bestrijding.

Wethouder is enthousiast
Wethouder Henk Wessel (AB), zelf afkomstig uit de groensector is enthousiast over de ontwikkeling: “Nu zie je maar weer dat je chemische bestrijding van onkruid op een bijzonder doeltreffende manier kunt toepassen. Ik denk dat dit winst is voor het milieu en voor de portemonnee. Zo besparen we geld en spuiten we zeer doelgericht, alleen op die plaatsen waar het echt moet.”

 

Weer en bestrijding
Het weer is een belangrijke factor bij de bestrijding. Met de meerdaagse voorspelling in de hand worden keuzes gemaakt. Wel of niet rijden hangt onder andere af van de hoeveelheid neerslag. Als de voorspelling aangeeft dat er binnen 15 uur na het spuiten neerslag komt, gaan de quads niet op pad. Henk Wessel legt dit uit: “Die periode heeft het onkruid namelijk nodig om de chemicaliën goed op te nemen. Zou er toch gespoten worden en er valt neerslag binnen de 15 uur, dan spoelt het grootste deel van de chemicaliën weg. En dat is zonde van de tijd, geld en de moeite.”

DOB-methode
De in 2007 wettelijk verplichteDOB-methode (Duurzaam Onkruidbeheer op Verhardingen), ontwikkeld door Plant Research International, vormt de basis voor de criteria voor een duurzame toepassing van onkruidbestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat op verhardingen. De criteria zijn gericht op het verminderen van de emissie van onkruidbestrijdingsmiddel naar het oppervlaktewater.

Groenste dorp/kleine stad van Nederland
Elburg won in 2010 in de categorie Dorpen/Kleine steden goud in de groencompetitie van Entente Florale. Op 16 september aanstaande wordt bekendgemaakt welke prijs Elburg in de Europese competitie heeft behaald.

——————————————————————————–

Deze website is powered by Plant Publicity Holland, Groenforum Nederland en wordt mogelijk gemaakt door Productschap Tuinbouw.