Deventer opent eerste geurtuin

Op zondag 30 mei opende wethouder Margriet de Jager tijdens de Dag van het Park de Geurtuin in het Nieuwe Plantsoen in Deventer. De Geurtuin is een initiatief van een taakgroep binnen de Deventer Wijkaanpak.
Begin 2009 startte een nieuwe ronde van de Deventer Wijkaanpak. Bewoners werd gevraagd om met nieuwe ideeën en wensen te komen ter verbetering van de leefbaarheid in hun buurt.

Eén van de ideeën uit wijk 4 was de aanleg van een geurtuin. Initiatiefneemster Ineke de Wolf: “Een Geurtuin is een plek waar mensen even rustig kunnen zitten en kunnen genieten van de geuren van prachtig bloeiende bloemen, zoals seringen, lavendel en rozen. Je staat er vaak niet bij stil, maar geuren bepalen mede de sfeer in een tuin of van een plek en ze roepen herinneringen op bij mensen. Door het toepassen van heerlijk geurende planten, bomen, struiken en kruiden is de geurtuin ook aantrekkelijk voor slechtzienden en blinden”. De locatie heeft ook een historisch tintje, want voorheen was op deze plek  de gemeentekwekerij gevestigd.

 

 

Realisatie
Rondom Ineke de Wolf vormde zich snel een taakgroep bestaande uit vier bewoners. De taakgroep ging direct aan de slag om haar idee verder uit te werken. Over de locatie van de geurtuin was men eensgezind: in het Nieuwe Plantsoen aan de kant van de Hendrik Heukelslaan bij het hertenkampje.

Voor het ontwerp van de Geurtuin nam de taakgroep Anneke Rodenburg in de arm. De Stichting Natuur Anders kreeg de opdracht om de tuin aan te leggen. Het wijkteam van wijk 4 ondersteunde dit initiatief met subsidie uit het wijkbudget.

Deventer in strijd om groenste stad van Nederland
Deventer doet mee aan de verkiezingen Groenste stad van Nederland 2010. Bij de beoordeling door de jury wordt dit jaar nadrukkelijk gekeken naar de rol van bewoners en organisaties in het gemeentelijk groenbeleid en -beheer. “Het bijzondere van dit project is dat het initiatief van bewoners komt en dat het onderhoud van de geurtuin ook uitgevoerd wordt door de bewoners zelf. Naast de taakgroep is er een grote groep buurtbewoners die mee willen helpen bij het onderhoud van de tuin. In het eerste jaar worden zijn bijgestaan door Stichting Natuur Anders. Dit is een mooi voorbeeld van de Deventer aanpak en ik heb er alle vertrouwen in dat we hoge ogen gooien bij de verkiezingen”, aldus wethouder Margriet de Jager.

Film van de geurtuin