De Stadskas winnaar student challenge

Op 24 maart is tijdens een spannende avond in Almere de winnaar van de Student Challenge bekend geworden. Na een nek-aan-nekrace in een online poll, het stemmen door het publiek op de avond zelf en een juryberaad is team De Stadskas er vandoor gegaan met een startkapitaal van €5000,- om hun plan tot realiteit te maken.

De Stadskas wordt een mobiele tuinbouwkas die in de zeven jaar tussen nu en 2022 de stad met het Floriadeterrein letterlijk en figuurlijk gaat verbinden. De kas, een podium voor innovatieve ideeën uit de tuinbouw, verplaatst zich vanaf het stadshart naar de Floriade 2022 Almere, terwijl het een spoor achterlaat van groen. Zo laat zij de inwoners van Almere op een laagdrempelige manier kennismaken met de Floriade. Daarnaast biedt de kas fysieke ruimte aan verschillende culturele initiatieven. De Stadskas was een antwoord op het vraagstuk van het verbinden van de stad met de Floriade, in opdracht van Citymall Almere.

Het team achter De Stadskas zal de komende tijd een plan van aanpak schrijven om het project op te starten. Het startkapitaal wat Sarah-Linda, Joost, Maxime, Meire, Lucia, Claire en Marrit hebben gewonnen zal allemaal in de onderneming worden gestoken. Het team kreeg te horen dat zij hadden gewonnen tijdens een ondernemersbijeenkomst in Backstage in Almere: Meerbusiness Unlimited. Na een online stemronde van het publiek op de website van de Urban Greeners, een live stemronde tijdens de bijeenkomst en beraad van een jury bestaande uit Wil Bekkering (directielid CAH Vilentum), René Peeters (wethouder jeugd, maatschappelijk ontwikkeling, onderwijs en sport Gemeente Almere), Henk Meijer (projectdirecteur Floriade), Gerda Lenselink (KNHM Flevoland) en Koen Kaljee (eigenaar Drijfveer / Urban Greeners), werd de winnaar van de Student Challenge bekend gemaakt.

De Student Challenge

De Student Challenge was een initiatief van de Urban Greeners en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM). Tijdens het 48 uur durende programma in november werden drie teams gevormd die elk een projectvoorstel deden, wat zij na het winnen van de Student Challenge echt zouden kunnen uitvoeren. De twee andere teams, BamBoulevard (opdrachtgever Metabolic) en de Almere Burger (opdrachtgever Koppert Cress), hebben geen startkapitaal gewonnen.

Bekijk hier een filmpje van De Stadskas op Vimeo.