De 100 groenste plekken van Rotterdam

Rotterdam groene stad is een veelzijdige, toegankelijke stadsgids, gericht op groen Rotterdam – de parken, tuinen, en alle bijbehorende verhalen – die lezers de mogelijkheid biedt om deze havenstad met andere ogen te bekijken. Rotterdam wordt meestal geroemd om de haven en haar architectuur. Dat is mooi, maar dat doet de stad te kort: Rotterdam is ook een uitzonderlijk groene stad, waar lommerrijke singels werden aangelegd, waar schepen eeuwenlang allerlei zaden en dieren uit verre landen aanvoerden, havenbaronnen buitenplaatsen en parken lieten aanleggen en waar nu stadslandbouw, wijkinitiatieven en ‘groene winkels’ de stad een verassend groen karakter geven.
De honderd gekozen tuinen en parken in Rotterdam groene stad zijn bijzonder divers en geven samen een totaalbeeld van de groene kant van Rotterdam: de auteurs leiden hun lezers langs de grote stadsparken als Het Park (aan de Maas) en het Kralingse Bos, maar ook langs de intieme pareltjes als de historische tuin Schoonoord, de Japanse tuin in Charlois en de Schat van Schoonderloo. Ook landgoederen aan de stadsrand, de daktuinen en de moestuincultuur komen aan bod. Iedere plek in de gids wordt beschreven en voorzien van een bijzonder feitje of leuke ‘Rotterdamse’ anekdote. Bovendien zijn alle groene plekken op de lijst terug te vinden in de handige uitvouwkaart in de omslag.
Dit alles staat in de groengids die op 18 juni j.l. verscheen. Naast de 100 mooiste parken, tuinen en natuurgebieden biedt deze gids ook informatie over typisch Rotterdamse stadsdieren en -planten. Er wordt ingegaan op uiteenlopende onderwerpen als de historische ontwikkeling van de groene stad, stadsnatuur en -ecologie, participatietuinen en stadslandbouw, groene architectuur, de waterstructuur, ecologie, ‘groene’ winkeltips en veel meer. Een onmisbare gids voor iedere stadsbewoner en bezoeker die de groene glorie en tuingeheimen van Rotterdam wil ervaren.